View Single Post
Eski 11-12-2007, 20:24   #28
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
% 2 lik 10kg Bordo bulamacı Hazırlama

Gerekli Malzemeler
200 gr Göztaşı (bir su bardağı)
200 gr Sönmüşkireç (bir su bardağı)
20 gr Tozşeker (bir silme yemek kaşığı)
1 ad. su bardağı
1 ad. 10 lit. plastik su şişesi
2 ad. 2 kg lık yoğurt kabı
1 ad. 1,5 lit. su şişesi (1/3 ü kesilip huni yapmak için)
1 ad. tahta çubuk (kireci ve göztaşını karıştırmak için)
1 çift plastik eldiven
1 ad. yemek kaşığı
1 ad. veya bir parça pH kağıdı (Ph değerini kontrol için)
1 parça eski tülbent bezi

Önce aktardan aldığınız kireç içinden bir bardak kireç alınarak yoğurt kabı içine aktarılır, sonra üzerine su ilave edilerek tahta çubuk ile güzelce karıştırılır. Bu çözelti 1,5 litrelik şişeden yaptığınız huni yardımı ile 10 litrelik pet şişe işine süzülür. Yoğurt kabı su ile çalkalanarak tekrer süzülür. Diğer yoğurt kabına da göztaşı konur ve üzerine su ilave edilir ve karıştırılarak eritilir. Göztaşı tamamen eriyince de içinde kireç çözeltisi bulunan 10 litrelik pet şişe içine süzülür. Yoğurt kabı çalkalanarak tekrar süzülür. Her iki süzme işi bitince 10 lit. şişenin kapağı kapanarak güzelce çalkalanır ve sonra şişe ağızına kadar doldurularak 10 lit. ye tamamlanır. pH kağıdı ile kontrol yapılır. pH kağıdının mavi olması gerekir. Yani pH alkalik (12-13) olmalıdır. Bordo bulamacınız hazırdır. Kullanılabilir. Eğer hazırladığınız çözeltinin tamamını kullanmayacaksanız, kullanmadan önce veya sonra 20 gr tozşeker ilave etmelisiniz. (Çözeltinin stabil kalması için)
Not: pH kontrolü bir çivi yardımı ile de yapılabilir.
Bu hazırladığınız bordo bulamacından kolaylıkla %1 lik bordo bulamacı da hazırlayabilirsiniz.
1 kısım (1 lit.) % 2 lik bordo bulamacı
1 kısım su (1 lit.)
ayrı bir kapta karıştırılırsa yeni çözeltinin konzantrasyonu % 1 liktir.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön