View Single Post
Eski 11-12-2007, 06:42   #25
mahon67
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahte Mesajı Göster
Merhaba, ben Ankara'da yaşıyorum. Kocayemişin görüntüsü ve meyvesi ile yeni tanıştım ve çok hoşuma gitti. Eğer bu ağacın Ankara'da yetişmesi mümkünse evimin bahçesine dikmek isterim. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.
Kocayemiş (Arbutus unedo) tüm kıyı kesimlerimizde, hatta Karadeniz'in iç kesimlerine kadar yetişmesine rağmen iç kesimlerde meyve vermiyor; kanımca bunun sebebi, yeni dünya(malta eriği) gibi kış aylarında çiçek açması (Aralık-Ocak aylarında koca yemişin üzerinde aynı anda bir önceki yılın meyvesiyle o yılın çiçeğini görebilirsiniz.) Sıcaklık zone değeri 7 olduğundan -18 'C ye kadar dayanabildiğinden Ankara'da yetişse de (o da şüpheli) meyve vermez.

Benim merak ettiğim konu ise diğer bir arbutus çeşidi olan Sandal (Arbutus andrachne) ağacının, çok estetik bir görüntüsü olduğu halde neden peyzaj uygulamalarında kullanılmadığı!?
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...andrachne2.jpg
http://nikita.russian-women.net/imag...h_Nic21143.jpg
Peyzajcı arkadaşlardan cevap bekliyoruz; kıyı kesimlerimizde doğal olarak yetişen; zone değeri 8 olduğu için -12 'c ye kadar dayanıklı, estetik görünümlü bir ağacın peyzaj uygulamalarında yok denecek kadar az kullanılma sebebi nedir? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön