View Single Post
Eski 10-12-2007, 00:01   #13
karanfilsi
Yeni Üye
 
karanfilsi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-12-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 19
Geçen aylarda Aydın tarım il müdürlüğüne gittim.Bir meslektaşım seracı olduğumu duyunca serada organik tarım yapılabilirmi dedi bende gereken kültürel önlemler alınırsa yapılır cevabı verdim.Derin bi sessizlik oldu.
Organik tarımın tüketiciler için yararlı olduğu kadar pek çok yararlı etkiside var en önemliside topraklarımızın daha az kirlenecek olması.Bilinçsiz ilaç ve gübre uygulamaları sayesinde topraklarımızda tuzluluk ve ilaç kalıntısı meydana geliyor.Amerika ilaç kalıntılarını parçalayan bakteri yetiştirme yolunda elbet bunun bir sebebi var.
Ayrıca ülkemizde topraksız tarım yapan üretim alanlarının büyük çoğunluğunda arıtma olmaması yüzünden yeraltı su kaynakları kirlenmekte.
Peki organik tarım için Türkiye'deki gelişmeler ne durumda?
Bir kaç yıldır bu konuda düşünüp araştırma yapıyorum.Organik tarımı en sınırlandırıcı faktör gübreydi.Pekçok organik gübre piyasada yaygın şekilde yer almaya başladı.
İlk olarak bombus arıları birkaç firmadan rahatça temin edilebiliyor.Predetör dediğimiz zararlı böcekleri avlayan yok eden böcekler birkaç firmadan temin edilebilir durumda.Zararlılar için Sarı,mavi yapışkan tuzak gibi çeşitli kültürel önlemlerde firmalardan temin edilebiliyor.Artık piyasada ruhsatlı biyolojik fungusitler nematisitler bulunmakta.Biyolojik insektisitlerde ruhsat aşamasında.Ama kükürt,arap sabunu zeytin yağı uygulamalarıyla ilaç kullanmadan üretim yapmayı başardık.Ayrıca narenciye üreticilerimizin hem insektisit hemde yapraktan gübre etkili balık yağı uygulamaları mevcut.
En önemli ve sevindirici noktaysa diğer ilaçların fiyatlarıyla aralarında fazla fark bulunmaması.Birde her sene solarizasyon yapılmalı temizlik kurallarına uyulmalı.
Gübreden ve ilaçtan sonra diğer bir sınırlandırıcı etmende tohumdur.Üretici tohumunu kendi üretebilir.**** hibrit organik tohum üreten firmalardan ithalat şansı olursa verim artacak üreticide verimde düşme yaşamayacağından kazancında düşüş görünmeyecektir.
Herşeyin ötesinde kendimize sormamız gereken soru serada organik tarım yapmak istiyormuyuz istemiyormuyuz?

karanfilsi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön