View Single Post
Eski 10-12-2007, 00:29   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Osmanlıca yemek reçeteleri

Yemek reçetelerinin (tariflerinin) yazılmış öykülerden farkı yoktur bence. Onların da giriş, gelişme ve sonuç bölümleri vardır. Hepsinde bir heyecan, bir keyif saklıdır. Hepsi sizi tatlı, ekşi ya da acı ama küçük birer maceraya davet eder. Aslında kendine öz bir dili de vardır. Osmanlıca yemek tariflerinde galiba bu özellik daha belirgindir. İşte size bir örnek:

Patlıcan Dolması

Tarik-i Tabhı

Patlıcanları usul-i sabık üzre tepelerini kesip iyice oydukta tuzlu suya atıla.Ba’dehu tavaya rugan-ı zeyt koyup vafir doğranmış soğan ile ateşe koyalar.Soğanlar pembeleştikte oyuldukta çıkarılan içi, tuz ile karıştırıp ve iyice sıkıp tâ acı suyu çıktıkta tavanın içine ilave edip onu dahi bir miktar pişirdikte yıkanmış pirinç ve tuz ve biber ve nane ve daha matlûp olan eczaları koyup işbu hazırlanan patlıcanların içine mutedilce doldurup kesilen parçasını kapadıkta dip tarafından sivri bıçak ile birkaç kere delip tencereye istif ve üzerine çıkar mertebe su koyup tencerenin kapağını kapadıkta suyunu çekince ba’de’t – tabh indirip soğuyunca tabaklara ba’de’l – vaz tenavül buyrula.

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön