View Single Post
Eski 09-12-2007, 22:00   #17
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Göztaşının kilosu 7YTL, sönmüş kirecin 5 kg lık paketi 1YTL. Hazır bordo bulamacının kg mı ise 12 YTL. Yani hazır bordo bulamacının kilosu %90 daha pahalı. Çok miktarda kullanacak tüketicilerin bu konuyu da gözönüne alması önerilir. Bordo bulamacını hazırlaması da zor bir olay değil.

Bordo Bulamacı Hazırlanışı ve Uygulamaları

Bordo Bulamacı (BB) çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbahar (yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce %1 dozda) meyve ağaçlarına BB uygulandığında; ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa (yaprak delen, yaprak leke hastalıkları, monilya, bakteriyel kanser, mildiyo, kara leke,….) karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda BB kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarda mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.
BB kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat (göztaşı) ve kiraç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Küçük miktarlarda ve hazırlamanın zor olduğu durumda hazır BB kullanmak daha uygundur. Ancak hazır BB kullanılması halinde kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekmektedir. Diğer bazı bakırlı ilaçlar (bakır hidroksit, bakır oksiklorit, bunların kalsiyum, kükürt, maneb ve mancozeb ile karışımları) da aynı amaca yönelik olarak kullanılabilir.
BB’nin Hazırlanışı
BB’nin kullanılacak zamana göre dozları da değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları %2 ve %1’liktir. Aşağıda örnek olarak verilen %2’lik BB’nin hazırlanışı esas alınarak %1 ve diğer oranlarda BB hazırlanabilir.
%2’lik BB’nin hazırlanışı (1.000 litre için) Gerekli madde ve malzemeler:
20 kg göztaşı ve 20 kg sönmüş kireç, yeteri kadar temiz su,

40-50 litrelik 2 adet plastik kova,

Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan iki adet sopa.

a) 20 kg sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak ayran kıvmına getirilir.

b) Benzer şekilde 20 kg göztaşı ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak 40-50 litreye tamamlanır.

c) İlaçlama tankı (örneğin; 1 tonluk) deposuna bir miktar si (100-200 litre) konur. Bunun üzerine önce (a)’da anlatıldığı şekilde hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra ilaçlama tank deposuna (b)’de açıklandığı şekilde hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek boşaltılır.

İlaçlama tankı su ilavesiyle 1.000 litreye tamamlanır. Böylece %2 lik 1.000 litre BB hazırlanmış olur.

Bugün bordo bulamacı organik tarımda da belli miktarlarda kullanılmaktadır.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön