View Single Post
Eski 04-08-2006, 15:57   #14
ibuprofen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
Çeviri

Bonsaimi ne zaman ve nasıl gübrelemeliyim?

Bonsainizin iyi bir şekilde kalması ve sağlıklı gelişiminin devam etmesi için yılın doğru zamanında ve doğru gübre ile düzenli gübrelemek gerekir. Gübre bitkinin her sulanmasında yıkanarak kaybolan belli bir miktar yüzünden sürekli tekrar koyulmalıdır.

Değişik çeşitlerde farklı gübreler elde edebilirsiniz. En yaygın olan topak şeklinde olanıdır (“osmocote” gibi). Bu aynı zamanda gübreleme gereksinimlerini haftalar boyunca karşılayabilen ve de bonsai sevenler tarafından en yaygın kullanılan yavaş salınımlı bir gübredir. Çözünebilir pudralar ve sıvı gübreler de ayrıca kısa zamanda hızlı etki için kullanılabilir. Bunlar sulama bardağı ile toprağa nüfuz ettirilirve nispeten hızlı bir şekilde kullanılır.

Tam olarak bozainizin nasıl gübrelenmesi gerektiğini anlamak için gübrelerin oluşumunu basit bir şekilde anlamalısınız. Çoğu gübre 3 temel elementi ihtiva eder: Azot(N), Fosfor(P) ve Potasyum(K).

Azot yaprak ve kök gelişimi için önemli bir bileşendir. Bununla birlikte aşırı azot uzun, sıska bir ağaç üretecektir. Fosfor sağlıklı kök gelişimini destekler ve bitkinin yeni filizler sürmesine yardım eder ayrıca bitkiyi hastalıklara ve kötü kış koşullarına karşı korur. Potasyum bitkinin çiçek ve meyvelerinin tertipini korur ve hastalıklarla baş etmede hayatidir.

Genel bir kaide olarak bonsainizi bahar başından yaz sonuna gübreleyin. Yıl boyunca oldukça az azot içeren dengeli bir gübre ve de sonbaharda bitkiye kışın destek olmak için (bitki enerjisini korusunu diye) mümkün olduğu kadar- ya da hiç- az azot içeren bir gübre kullanın.

Çoğu ticari gübre preparatları tüm bı 3 elemente ek olarak bazı eser elementleri de içerirler. Genellikle sadece bonsai fidanlıklarından elde edilebilen bir gübre çeşidi 0:10:10 NPK (Azot, Fosfor, Potasyum) oranına sahiptir. Bu bir güzün bitkiyi kışa karşı hazır olmak için kuvvetlendirecek bir sonbahar gübresidir (azot içermez).

Alıntı:http://www.bonsaisite.com/mainten1.html

ibuprofen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön