View Single Post
Eski 08-03-2006, 12:24   #45
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
bu konuda yardımlarınızı merakla bekliyorum...
Biber
Acer palmatumla ilgili sorularınıza keşke sizi çok mutlu edecek süper cevaplarım olabilseydi. Ancak çok kolay üretilebilen bir bitki olmadığı malum. Ben seracılıkta aşı ile yaygın üretildiğini biliyordum,siz sorunca araştırdım, eski kitaplarım, sizin yaptığınız gibi internet sayfaları vs. Ve gördüm ki, çeliklerinde köklenme, tohumlarında çimlenme yüzdesi düşük bu güzelim ağaç doğada hiçbir müdahaleye kalmadan kendi dinlenmesini canı isteyince bitiriyor ve soyunu idame ettirecek kadar bireyi çimleniyor.

Tohumda katlama için hocam Sn.Ercüment Orçun'un ağaçlandırma tekniği kitabına baktım.Acer için 24 saat tohumu suda şişirme sonra 3-4 ay soğukta katlama diyor. Katlama imkanı yoksa şişirin yastıklara ekin tabiata bırakın.Nette bu suyun sıcak olmasını önerenler var. Ben de olsam sıcak suya koyar, 24 saat bekletir, süzer, kurular ve hemen nemli yaprak çürüntüsü ve perlit karışımına ekerdim. Naylon bir torbaya koyup eşimin bütün serzenişlerine rağmen dolaba koyardım. Arada bir havalandırmayı ihmal etmeyin çürümesinler.şöyle hafifçe karıştırmak hastalık gelişmesini önler.Hatta işi daha ileri götürüp bence kullanacağınız çürüntü veya torfu dezenfekte edin ( tabii hazır temiz materyal de bulabilirsiniz).Evde basit bir yol var.Biraz sıkıcı da olsa şöyle bir tepsiyi aluminyum folyo ile kaplayın. Materyalinizi içine dökün, yayın.Önceden en yüksek derecede ısıtttığınız fırına sürün bir iki kez tepsiyi çıkarıp karıştırın. 15-20 dakika kadar tutun, sonra soğutup kullanın. Malzemeyi yakmayın dikkat edin.

Çelikle üretimde ise kullanılabilecek ev tipi köklendirme solüsyonları ne derece etkili olur bilmiyorum. Çünkü ciddi dozda hormon muamelesi ve sisleme altına köklenme gerçekleşiyor.

Umarım denemelerinizden sizi memnun edecek sonuçları en kısa zamanda alırsınız.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 08-03-2006 saat 16:33
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön