Konu: Şalgam suyu
View Single Post
Eski 03-12-2007, 01:39   #16
bottistar
Ağaçsever
 
bottistar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Merhabalar.
Şalgam nasıl oldu Malina, başarılı oldu mu?
http://www.tameks.com/siyahhavuc.asp
adresinde bir şalgam tarifi gördüm. Tarif kendi ürünleri olan siyah havuç konsantresi ile verilmiş, belki modifiye edilebilir diye düşündüm, fakat Seyyaah'ın tarifi çok pratik gözüküyor Ben de tez zamanda denemeyi düşünüyorum.

Sitedeki tarif ise şöyle :
10lt Şalgam hazırlamak için gereken Malzemeler:
- 0,2gr Bulgur Unu
- 40gr Ekmek Hamuru
- 160gr Tuz
- 170gr Siyah Havuç Konsantresi

Hazırlanışı:
1- Ekmek hamurunu oda sıcaklığında (24oC-25oC) 24 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Hamur kabı temiz bir bez **** kağıt peçete ile örtülür.
2- Bulgur unu ile mayalanmış hamur 0,4gr tuz ve 800gr su ile yoğrulur.
3- Bu karışım da oda sıcaklığında(24oC-25oC) pH değeri 4.01-4.04 arasında sabitleninceye kadar mayalanmaya bırakılır. Bu kap da temiz bir bez **** kağıt peçete ile örtülür.
4- 3lt su ve 15gr tuz hazırlanan hamura ilave edilerek 8-10 dakika karıştırılır. Çökelmeye bırakılan bu çözeltinin üzerinden(Tortusuz kısım) 2,5lt. Ayrı bir toplama kabına alınır. Bu adım 4 defa tekrar edilerek toplama kabında 10lt mayalı öz biriktirilmiş olur.
5- Elde edilen bu suya 170gr SHK ve 90gr tuz ilave edilir ve oda sıcaklığında(24oC-25oC) pH değeri 3.33-3.67 arasında sabitleninceye kadar son fermantasyon sürecine bırakılır.
6- ph sabitlendiğinde, mayalandırılan sıvı süzülerek uygun bir kaba alınır ve kapak sıkıca kapatılır.
7- Şalgamın tamamen olgunlaşması için 3-4 gün daha oda sıcaklığında(24oC-25oC) bekletilir.
8- Elde ettiğiniz bu lezzetli içeceği soğuk bir yerde muhafaza etmeniz ve soğuk içmeniz önerilir.

bottistar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön