View Single Post
Eski 30-11-2007, 23:52   #51
hamibasoglu
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
bonsai bir felsefedir

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emre albayrak Mesajı Göster
Arkadaşlar öncelikle uzun zamandır gördüğüm bir dolandırıcılığı anlatmak istiyorum.. Süper marketlerde ve bazı çiçekçilerde bildiğimiz Buxusu "şimşir" belli bir yaştan sonra dibe en yakın boğumdan budayıp bize bonsai gibi kakalamaya çalışıyorlar.. Bonsai dediğimiz olay bu değil.. Yani bildiğin çok yaşlı budanmış bir şimişir maalesef bonsai değildir, o sadece çok yaşlı budanmış bir şimşirdir.. Alırken dikkat etmeniz gereken mevzu bonsainizin tepeden budanmamış olması.. Şöyleki 2 santim çaplı bir gövde aniden kesiliyor ve etrafında dallarla bir bonsai görünümü verilmeye çabalanıyorsa bu bonsa değildir, bunu çok rahatlıkla sizde yapabilirsiniz.. Alırsınız bir adi şimşir güzelce kesersiniz gövdeyi 5-6 santimden itibaren yan dallara dokunmazsınız biraz da köke makas attınız mı olur size bonsai.. Mümkünse bonsainizi siz tohumdan itibaren yetiştirmeye çabalayın.. Alın tohumunu çimlendirin.. Mevsimsel kök budamalarını kendiniz yapın.. Yoksa böyle yıllar gerektiren bir sanata aldım oldu mantığıyla yaklaşmayın.. Ve bu dolandırıcılara da para kaptırmayın.. Hiç bir bonsai 20 ytl ye satılmaz..
değerli arkadaşım,
aslında bir bakıma haklısın ancak şunu da belirtmek gerekirse bonsai bir felsefedir,belirli bir kalıpta tanımlanması yanlıştır.tohumdan,çelikten veya aşı ile elde edilmiş olması bir yaklaşımdır.Budanma şekli,ağacın türü,gövde kalınlığı veya formunun nasıl olması gerektiği konusu bir kalıpla tanımlanamaz diyebiliriz.
fiyatta bonsaide bir ölçü değildir.Son getirdiğim 300 yaşındaki oya ağacı 25bin dolara alıcı buldu ama getirdiğim öyle bonsailer var ki 20 -30 ytl ye bile satılabiliyor.
Kısacası bir şimşir de istenilen şekilde budanıp şekil verilerek bonsai haline getirilebilir.Zaten yaşlı ağaçlardan elde edilen bonsailerin çoğu bu yolla elde ediliyor.illaki de tohumdan itibaren bonsai saksısında yetişmiş olması gerekmiyor.
selam ve saygılarımla.

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön