View Single Post
Eski 26-11-2007, 14:11   #39
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Sarıkız

Biliyorsunuz Anadolu efsaneler yurdudur.
Sarıkız Efsanesi onlardan biridir. Her efsane gibi o da türlü çeşit anlatılır. İşte onlardan biri.

Name:  sarıkız.jpg
Views: 387
Size:  20.8 KB

Alıntı:
Kaz dağlarında çok güzel bir kız yaşarmış ve adına da Sarıkız derlermiş. Sarıkız'ın isteyeni çokmuş ama o kimseye varmak istemezmiş. Bunun üzerine onu çekemeyenler, ' O kötü yola düştüğü için evlenmek istemiyor...' dedikodusuyla onun ortadan kaldırılması gerektiğini söylemeye başlamışlar. Babası ne yapsın?..

Öldürsün mü, yoksa başka diyarlara mı göndersin.. Öldürmeye kıyamamış babası. Sarıkız'ı elinden tutup gizlice Kaz dağlarının zirvesine bırakmış.
Sarıkız dağda kendi başına dolaşırken yanına bir kaz gelmiş ve ona birkaç yumurta vermiş. Sarıkız sıcacık koynunda saklamış yumurtaları... Aradan çok zaman geçmeden kaz yavruları yumurtalarından çıkıp büyümüşler.

Günler günleri aylar ayları kovalamış bir gün kar ve tipiden yolunu şaşıran iki yolcuyu donmak üzereyken Sarıkız onları yaşadığı oyuğa getirmiş. Yolcuların karnını doyurmuş, ayağa kalkmalarını sağlamış. Yolcular düze inince köylülere, "Kaz dağlarında çok güzel, ermiş bir kız yaşıyor" diye anlatmauya başlamışlar... Sonraki günlerde de Onun güzelliğini, iyiliğini anlata anlata bitirememişler. . Bu anlatılanlar kulaktan kulağa yayıla yayıla Sarıkız'ın köyüne kadar ulaşmış.

Bunları duyan anasıyla babası bağırlarına bastıkları kara taşı atarak özlemle Sarıkız'ın yanına koşmuşlar. Kızlarıyla Kaz Dağlarının zirvesinde hasretle kucaklaşmışlar. babası oturup az biraz soluklandıktan sonra kızından su istemiş, Sarıkız hemen şimdi diyerek avuçlarından akan suyu babasına içirmiş, Babası kana kana bu doyumsuz suyu içtikten sonra, 'kızım durduk yerde bu suyu nerden buldun?..' diye şaşkınlık içinde sormuş. Sarıkız da saf saf, " Senin için elimi uzattım da Güre çayından taze taze alıverdim baba.." demiş, Anne ve baba böylece kızlarının gerçekten ermiş olduklarını anlamışlar ve huzur ve gönenç içinde köylerine dönmüşler...

Nitekim Aşık Nesimi şöyle söyler:
“Bir cins koyun vardır, çıkar dağılır
Gökte gider, yeryüzünde yayılır
Yazın kuzular, güz mevsimi sağılır
Sarıkız isminde pîri bilin mi?”
Sarı kız deyince onların aklına altın geliyor, bizimse Kaz dağlarının kazçobanı Sarıkız...

Kazdağlarının Sarıkızı'nı Unutmayın, unutturmayın!..

27 Kasım 2007 Salı günü
saat 09.00'da
Ankara Söğütözü'ndeki
ARMADA alış veriş merkezi oto parkı

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön