View Single Post
Eski 22-11-2007, 22:57   #5
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Sn. Doç. Dr. Ramazan Mercan ın Yorumu

TOXOPLAZMOZİS
Konu: Gebelik-Doğum


Toxoplazma gebelik sırasında nadir görülmekle birlikte oldukça önemli bir problemdir. Toxoplazma hastalığına neden olan parazit sıcka kanlı bazı hayvanlarda, kedi pisliğinde, mikrobun bulaştığı sularda ve çiğ veya az pişmiş ette bulunabilir. Toxoplazma enfeksiyonunun en önemli nedeninin kediler olduğu düşünülmekle birlikte, evde kedi bulundurma ile enfeksiyon sıklığı arasında bir ilişki bulunamamıştır. Parazit plasentadan bebeğe geçerek bebekte enfeksiyona neden olmaktadır. Enfeksiyonun şiddeti


ve dolayısı ile bebekte oluşabilecek anomaliler hastalığın görüldüğü dönemdeki gebelik yaşına bağlı olarak değişmektedir. Gebeliğin ilk aylarında enfeksiyonun bebeğe bulaşma oranı düşük olmakla birlikte, bulaştığı zaman şiddetli anomalilere neden olmaktadır. Tam tersine gebeliğin son üç ayında enfeksiyon daha çok bulaşmakta, ancak genellikle daha hafif şidette anomalilere neden olmaktadır.


Toxaplazma hastalığı Toxoplazma gondii adı verilen parazite bağlı bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun insana bulaşması genel olarak 3 yolla olabilmektedir:


Kuru kedi pisliği ile direk temas veya bu pisliğin bulaştığı toprak veya suyla temas sonucunda parazitin spor formları insana bulaşabilmektedir.
Çiğ veya iyi pişirilmemiş et ile parazitin kist formları bulaşabilmektedir.
Anne karnında plasenta yolu ile çocuğa bulaşabilmektedir.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön