View Single Post
Eski 21-11-2007, 14:39   #142
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
merhaba,

Turunçgillerde oluşan çiçeklerin %90'a kadar dökülmesi normal sayılıyor.Ancak sizin bahsettiğiniz gibi meyveye dönüp de misket büyüklüğüne gelince dökülmesi normal değil.Meyve dökülmesinin, benim bildiğim bazı nedenleri aşağıda, ki genelde bunların tek bir tanesinden ziyade bir kaç faktörün bir arada etki ettiği düşünülüyor;

1. Su stresi, düzensiz sulama periyodu.
2. Aşırı sıcak hava, soğuk, sert rüzgar.
3. Işık yetersizliği
4. Azot ihtiyacı (Bu daha ziyade çiçek dökmeyle ilgili)
5. Yetersiz drenaj nedeniyle köklerde meydana gelen rahatsızlıklar
6. Uygunsuz budama ( Bu da daha ziyade çiçek dökmeyle ilgili)
7. Sizin durumunuza uymuyor ama verimin yüksek olduğu ve çok meyve tutulan senelrde, potasyum eksikliği
8.Yine sizin durumunuza uymuyor ama ağaç zedelendiğinde, yaralandığında tetiklenen etilen yayılımı nedeniyle de meyve dökümü oluyormuş.

Bunların bir kısmından, bir hocamızdan lerdemir'e gelen mesajda da bahsedilmişti yukarıda.

Bu nedenlerden en yaygını ilk iki madde, su stresi ve sert hava koşulları.
Bu sene Adana'nın aşırı sıcak olması nedeniyle benim ağaçlarımın da meyvelerinin hemen hepsi yazın 1cm olamadan döküldü, özellikle limonlar.Böyle durumlarda sık sık azar suyla ağacın sıcaktan etkilenmesini önlemek gerekiyor.

Turunçgillerde en önemli konulardan biri drenaj, turunçgil köklerini ıslak bırakmak ağaca yapılacak en kötü şeylerden biri.Bu yüzden saksı harcı çok önem taşıyor.

Çiçeklerin meyve dönüşümü ve bu meyvelerin kalitesini arttırmak için uygulanan bir yöntem varmış, ben hiç denemedim, gelecek sezon uygulayacağım.Çiçeklenmeden1,5-2 ay kadar önce yapraklara PotasyumNitrat püskürtülüyor.Bu domateslere de uygulana bir yöntemmiş ancak potasyum nitrat ne kadar suda ne miktarda çözdürülecek, bu bilgiye sahip değilim, halen araştırıyorum.

Bir diğer yöntem de çiçeklere gibberellik asit püskürtmekmiş.Bu uygulamda ağacın tümüne değil sadece çiçeklere piskürtme yapmak gerekiyor.Ne yazık ki bunun için de oran bilgisine sahip değilim.

Şimdilik bu kadar

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön