View Single Post
Eski 02-03-2006, 15:44   #6
Humeyra
Ağaç Dostu
 
Humeyra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 168
Terasınız harika.Çok sevdim.. Yazın tadına doyulmuyordur herhalde.

Aslında yazacaklarım bilindik şeyler; Öncelikle plan yapmak lazım. Mevsim boyunca neler yetiştirilecek, tesbit edilir. Kalıcı çiçekler bir revizyondan geçirilir.Kıştan kalma kuru yapraklar, dallar ne kadar çer çöp varsa temizlenir. Fazla kalabalık kökler ayrılır. Uzamış dallar budanır.Varsa güller de budanır. Bir çok çiçek için tam çelik alma zamanıdır. Ben sardunya ve küpelilerimden çelik aldım mesela.. Bu çelikler ufak saksılara dikilir. Eski çiçeklerin saksı ve toprak değiştirme işleri yapılır. Yeni toprakta en az 6 hafta yetecek kadar besin vardır. Bu yüzden hemen vitamin vermemek gerekir. Toprağı değişmeyen çiçeklerde hiç olmazsa üst toprağın bir kısmı alınıp yeni toprakla takviye yapılabilir.
Ben saksılar için hazır organik gübrelerden kullanıyorum. Birer avuç toprağına karıştırıyorum. Yavaş etkili olduğu için bitkilere zarar vermiyor. Hem de toprağın kerpiçleşmesini önlüyor.
TOHUM

Sebze tohumları mümkünse oda ısısında çimlendirilmelidir. Özellikle biber ve patlıcan tohumları 20-25 derece ısı ister. Domates dışarıda da olur ama erken fide elde etmek için hiç değilse çimleninceye kadar içeride tutulması iyi olur.

Uzun çiçek kutularına hazır toprak doldurulur. Hafifçe bastırılır. Tohumlar seyrekçe serpilir ve üzerine 1 cm. kapak atılır. El ayası ile toprak sıkıştırılır ve süzgeçle sulanır. İlk sulama suyuna fungisit katılması çok iyi olur. Saksılar aydınlık bir pencere önüne yerleştirilir.

Sulama ne az ne fazla, toprak sürekli nemli(ıslak değil) kalacak şekilde olmalıdır. Saksıların üzerine streç film kapatılabilir. Bu film her gün değiştirilir. Aksi takdirde filmden damlayan sular çürümeye sebep olabilir. İlk fide göründüğü anda film tamamen kaldırılır. Böylece tohumlar 3-4 günde çimlenir. Fidelerin gerçek yaprakları çıktığında dikkatle sökülerek minik saksılara fidelenir. Bitkiler artık serine alınabilir.

Veya çok ufak saksılara tohumlar 2'şer tane ekilebilir. Çimlenince kuvvetlisi bırakılır, diğeri alınır.

Not: Saksıları kaplamak için önceleri cam levha kullanıyordum. Daha sonra filmle kapatınca tohumların çok daha çabuk çimlendiğini farkettim.)

Daha ayrıntılı bilgi için= http://www.humeyraozdamar.net/Balkonbahce1.htm sayfasından yararlanabilirsiniz.

Humeyra Çevrimdışı   Başa Dön