View Single Post
Eski 20-11-2007, 13:47   #5
darkwood
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 3
Sap kerevizi ilk defa KKTC de görmüştüm. Kök kereviz bulamamıştım. Orada sap kereviz kullanıldığını yaşayanlardan öğrendim. Bu sap kereviz, kerevizin bir cinsi mi, yoksa ıklim koşulları ve toprak yapısından mı kök kereviz olmuyor, yaprak olarak kalıyor bilemiyorum. Hollanda ve Almanya daki marketlerde de ise bizdeki ortalama boyutlardaki kök kerevizi 2 kat büyük boyutta gördüm.
Bazı kışlar bahçede 20 - 30 kadar kereviz yetiştiririm. Pazardan aldığım demette 10 tane fide varsa genelde 3-4 tanesi fındıktan biraz iri boyutta yumrulu olur, gerisi kalanlarının kökünde neredeyse yumru yoktur veya çok küçüktür. Bitkiler gelişmelerini tamamladığında 3-4 tanesi normal boyutta, diğerleri limon ebatından küçük veya köksüz sap kereviz olur. Uzun yıllardır muhtelif yerlerden aldığım veya izlediğim demetler hep aynı yapıdadır. Belkide ticari zihniyetle demetler böyle hazırlanıyordur. Bu durum canımı sıktığı için de son yıllarda kereviz yetiştirmedim.
Biz, kerevizin dış yapraklarını ayırdıktan sonra ortada kalan ve daha körpe olan yarıya yakınını kök ile birlikte pişiririz. ( etli-sıcak yemek veya zeytinyağlı) Fakat halkımız genellikle yapraklarını kullanmıyor. Marketlerde izlediğim kadarıyla alış veriş yapanlar nerede ise yaprakların tamamını tezgahta koparttıktan sonra tartıya gidiyor. (tabii her hipermarkette yapılamıyor, bazılarında mümkün)
Bende kerevizi sevmez ve yemekten kaçınırdım, bahçede ilk yetiştirdiğim kerevizin yemeğini yiyene kadar. Özellikle pazarlarda satılan kerevizin dış kabukları ince bir şekilde pazarcılar tarafından soyuluyor. Sanırım bitki kendini korumaya alıyor ve aroması çok keskin ve acımsı bir tadı oluyor. Kereviz sevmeyenlere, yeni sökülmüş, yumru üzerindeki ince kökleri bile temizlenmemiş kereviz tedarik ederek (evde temizlenecek şekilde) fazla bekletmeden pişirmelerini öneririm. Pazardan alınmış, her tarafı traşlanmış kereviz ile tad, aroma farkını o zaman kıyaslayın.


Düzenleyen darkwood : 22-11-2007 saat 01:28
darkwood Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön