View Single Post
Eski 19-11-2007, 20:12   #64
ilker_eroglu
Ağaç Dostu
 
ilker_eroglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-07-2007
Şehir: İstanbul-Hadımköy
Mesajlar: 1,284
Bodrum'da `Kaktüs Cenneti' kurdu

Denizlili ziraat mühendisi Zeki Kırkım, Bodrum'da açtığı `Kaktüs Cenneti' adlı çiftlikte, binlerce kaktüsü üretip, bunları satmaya başladı

Kaktüslerin dünyanın en narin ve güzel çiçeklerini verdiğini belirten Kırkım, "O kadar yavaş büyürler ki, sabrın ve sevginin ifadesidir" dedi.

1965 yılında gittiği Almanya'da kaktüs çiftliğinde çalışarak kaktüs yetiştiriciliğini öğrenen Halil Kırkım, emekli olup Türkiye'ye dönünce deneyimlerini ziraat mühendisi olan torunu Zeki Kırkım'a aktardı. Denizli'de de kaktüs yetiştirip satan Halil Kırkım, iki hafta önce 74 yaşında yaşamını yitirdi. Dedesiyle birlikte Denizli'de yıllarca kaktüs yetiştiriciliği ve satıcılığı yapan 28 yaşındaki Zeki Kırkım, artan talepleri karşılamak üzere bir çiftlik kurma kararı aldı. Ziraat mühendisi Kırkım, dedesinden öğrendikleriyle, doğa şartlarının uygunluğu nedeniyle Bodrum'da, `Kaktüs Cenneti' adlı çiftliği kurdu.

Arizona çöllerinden, Güney Afrika'ya, Sicilya'dan Meksika'ya kadar olan bölgede yaklaşık 15 bin kaktüs çeşidi bulunduğunu belirten Kırkım, Bodrum'un Güvercinlik Köyü Maya Kavşağı'nda açtığı çiftlikte yaklaşık 1150 türde 80 binin üzerinde kaktüs olduğunu bildirdi. Zeki Kırkım, şunları söyledi:

"3 santimetre büyüklüğünden 4 metreye, 50 gramdan 500 kilograma kadar farklı renk ve biçimlerde kaktüsler var. Vahşi güzelliğinin yanı sıra, yavaş ve sorunsuz büyümeleri, uzun ömürlü olmaları nedeniyle sabrın ve sevginin sembolü olarak biliniyorlar. İnsanlık tarihinde ilaç, keyif verici maddeler üretiminde kullanıldıktan sonra günümüzde evlerin salonlarında, yatak odalarında, bahçelerde vahşi ama dingin bir güzellikle duran kaktüse ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle Amerika'daki Kızılderililer'in de savaş öncesi kaktüsten elde edilen sıvıyı içerek cesaretlerini artırdığı biliniyor. Kaktüslere olan ilgim dedem Halil Kırkım sayesinde çocukluğumda başladı. Kaktüs tutkum nedeniyle eğitimimi o yönde aldım. Her birinin benim için ayrı bir özelliği ve güzelliği var."

Kırkım fiyatları 3 YTL'den başlayıp 5 bin YTL'ye kadar varan kaktüslere yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra bölgeye yerleşmekte olan İngilizler'in de büyük ilgi gösterdiğini, Yunanistan'ın Rodos, İstanköy ve Kilimli Adaları'ndan da birçok esnafla turistin Bodrum kaktüslerinden alarak ülkelerine götürdüklerini söyledi. Kırkım, komşu ülkelere ihracat yapmak için hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtti.


Vatangazetesinden alıntıdır

ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön