View Single Post
Eski 15-11-2007, 03:00   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Elma Hastalık ve Zararlıları

Elma Gövde Kurdu(Synanthedon myopaeformis Bork.)


Suat KAYMAK Mesu İŞÇİ
Ziraat Mühendisi


Elma gövde kurdu elma ağaçlarının önemli bir zararlısıdır. Elma gövde kurdunun kelebekleri küçük, koyu lacivert siyah renkte olup, saydam olan kanatlarıyla arılara benzerler.

Kışı; konukçu meyve ağacının gövde ve kalın dallarının kabuk altlarında, beslendikleri yerde larva halinde geçirirler. İlkbaharda, hava sıcaklığının 8 oC nin üstüne çıktığı zamanlarda aktif hale geçen larvalar zararını en çok bu dönemde yaparlar. Larvalar, Nisan –Haziran aylarından itibaren açtıkları oyuklarda kabuk yüzüne yakın yerlerde, kokon içinde pupa olurlar. Ergin çıkışı iklim koşullarına bağlı olarak Mayıs’ın ilk haftasından Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Ergin dişi kelebekler, gövdede çatlak ve yaralı yerlere tek tek yumurta bırakırlar. Yumurtalardan 8-15 gün sonra çıkan larvalar, kabuk altına girerek beslenmeye başlar.


Zarar Şekli
Elma gövde kurdunun larvaları, elma ağaçlarının gövde ve kalın dallarının kambiyum kısmında beslenerek zarara neden olur. Bitkinin bu kısımlarında gözle görülebilen elips şeklinde kanallar açarlar. Kanalların içi, talaş ve larva pislikleriyle karışık, ekşimsi hoş olmayan kokuda, kırmızımsı kahverengi renkli bir sıvıyla doludur. Bu kanallar birleşerek özsuyu ileten sistemi zarara uğratırlar. Böylece ağaçların hayati faaliyetlerinin azalmasına, gelişmesinin yavaşlamasına bunun sonucu olarak da yaprakların küçülmesine, sararıp dökülmesine, meyvelerin küçük, şekilsiz, tatsız ve kalitesiz olmasına hatta larva zararının yoğun olduğu ağaçların kurumasına neden olurlar. Ülkemizde sadece elmada zarar yapmakta olup, Hemen hemen elma yetiştiriciliği yapılan her yerde görülür.

M Ü C A D E L E S İ
Kültürel Önlemler
Elma gövde kurdunun mücadelesinde kültürel önlemler büyük önem taşır. Bahçede sulama, gübreleme ve budama gibi işlemlerin zamanında ve tekniğine uygun yapılarak ağaçların daha iyi gelişmesi ve çeşitli hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmaları sağlanmalıdır. Bu işlemler yapılırken ağaçların yaralanmamasına özen gösterilmelidir. Ağaç kabuklarındaki larvalar kış döneminde bıçakla temizlenmeli ve açılan yaralar macunla kapatılmalıdır.

Biyoteknik Mücadele
Orta Anadolu Bölgesi koşullarında, pekmezli besi tuzakları ile elma gövdekurdu erginleri cezbedilerek kitle halinde yakalanmakta ve zararlının populasyonu düşürülebilmektedir. Bunun için 100 ağaçlık bir bahçeye, 5 ağaca 1 pekmezli besi tuzağı, Mayıs ayında yerden 1-2 m yükseğe gövdeye yakın asılır. Haftalık kontrollerde yakalanan kelebekler ve diğer böcekler tuzaklardan uzaklaştırılır ve pekmezli karışım tuzak kabının ¾ ‘üne kadar olacak şekilde yeni hazırlanmış karışımla tamamlanır. Eylül ayı sonuna kadar tuzaklar bahçede bırakılır.

Besi tuzağı şöyle hazırlanır;
1 litre karışım için:
1 kısım pekmez,
5 kısım su,
2-3 g ekmek mayası.

En az 2 yıl üst üste yapılacak bu kitlesel tuzaklama ile zararlının larva populasyonu ekonomik zarar eşiği düzeyine getirilebilmektedir.

Kimyasal Mücadele
Kimyasal savaşta hedef yumurtadan çıkan larvayı kabuk içine girmeden öldürmektir. Mart ve Nisan aylarında bir bahçede en az 20 ağacın gövde ve kalın dalları kontrol edilir ve bir ağaçta ortalama 5 adetten fazla canlı larva saptanırsa ilaçlama gerekir. İlaçlama zamanı ise yumurta açılımına ve ilk ergin çıkışına göre saptanır. İlk ergin çıkışları, besi tuzakları veya boş pupa gömleklerine göre belirlenir.

İlk ergin çıkışından 15-20 gün sonra ilk ilaçlama, daha sonra 20 gün ara ile ikinci ve üçüncü ilaçlamalar yapılmalıdır. İlaçlamalarda özellikle gövde ve dalların ilaçlanması gereklidir.

KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI
Etkili Madde Adı ve Oranı Formülasyonu Dozu (preparat) 100 lt. suya
Chlorpyrifos ethyl 480 g/l ---EC---125 ml
Methidathion 426 g/l --- EC --- 125 ml
Dichlorvos 550 g/l ---EC--- 200 ml
Endosulfan % 32.9 ---WP ---150 g
Azinphos- methyl 230 g/l ---EC --- 200 ml

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön