View Single Post
Eski 14-11-2007, 12:59   #78
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Alıntı:
Nükleer Santral Yasası geçti 40 yıllık hayal gerçekleşiyor


Ankara, 1960'lı yıllardan bu yana çeşitli defalar gündeme gelen; ancak daha sonra tozlu raflara kaldırılan nükleer santral projesi dosyasının kapağını bir kez daha açtı.



59. AK Parti hükümeti döneminde Meclis'ten çıkartılan ama eski Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer'den dönen 'Nükleer Güç Sant- rallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun' önceki gece Genel Kurul'da geç saatlere kadar süren tartışmaların ardından kabul edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kanunu onaylaması halinde, Türkiye 47 yıl sonra nükleer rüyasını gerçeğe dönüştürmek için düğmeye basacak.

Kanun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), 1 ay içerisinde teknik çalışmaları tamamlayarak santral inşası için ihale sürecini resmen başlatacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, düzenlemeyi "tarihi bir adım" olarak yorumladı.


Türkiye'nin şimdiye kadar bir türlü başarılı olamadığı nükleer enerji konusunda pek çok ülke bir hayli mesafe aldı. Dünyada 31 ülke, 441 nükleer santraldan elektrik enerjisi üretiyor. Fransa gibi bazı ülkeler, ihtiyacının yüzde 80'e yakınını nükleerden sağlıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=611576

Alıntı:
TMMOB Elektirik Mühendisleri Odası(EMO)Ankara Şübesi yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş,kurulacak nükleer santrallarda yaklaşık 5 bin megavat eletrik üretileceğini ve bununda maliyetinin 9 milyar dolar olacağını vurgulayarak'' Trafodan kullanıcıya ulaşana dek kaçak elektrik ve hatların eksikliği nedeniyle ortalama yüzde 23 kayıp yaşanıyor.Bu önlenirse nükleer santradan elde edilecek elektrikten kat kat fazlası kazanılacak,nükleer santral kurulması için de ayrıca bir masrafa gerek kalmayacak'' dedi........
14 Kasım 2007 Çarşamba
Cumhuriyet
İlgililer bilgililerden önde....

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön