View Single Post
Eski 13-11-2007, 10:33   #7
hizals
Ağaç Dostu
 
hizals's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 320
Butun ürün belgelendirme süreçleri ve denetimleri "İzlenebilirlik" maddesi ile başlar. Yani son kullanıcıya giden her bir ürün hangi bahçede hangi üretici tarafından üretildi , hangi koşullarda üretildi ya da hangi nakliye koşulları ile dağıtıldı gibi daha çiçek açmadan başlayıp tüketicinin masasına ulaşana kadar izlenebilirlik olmalıdır. Çünkü bir ürüne belge verildiğinde herhangi bir dedikodu bile (şikayet demiyorum dikkat edin) ara denetim gerektirebilecek bir durum olabilir. Yukarıda bahsettiğiniz gibi bir zeytinyağı firması ben organik zeytinyağı üretiyorum bana belge verin gibi bir olay mümkün değildir. Bu çok uzun bir danışmanlık ve hazırlık sürecine tabi olması gereken bir durumdur. Yani ben belge almak istiyorum beni gelin görün belgeyi verin olarak işlemiyor süreç. Üzerinde Organik ürün sertifikası ve logoları gördüğünüz ürünleri gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz ancak pazarda sağda solda açıkta satılan "Organik bunlar gel gel" şeklinde ürünler organikle alakalı değildir buna dikkat ediniz. Organik olarak satılan ürünler iyi tarım uygulamaları kurallarında yetiştirilmiş olabilir çok sağlıklı olabilir ama bunlar halen organik olabilmesi için yeterli durumlar değildir. Organik ile iyi tarım uyg. arasındaki belirleyici fark yaptırım ve denetimlerde ortaya çıkmaktadır. en basit örneği iyi tarım uygulamalarında kalıntılar limitlerle sınırlıdır ancak organik kalıntı kabul edilemez.(iyitarım uyg. kalıntı limitleri insan sağlığını etkileme düzeylerine göre her ülkeye göre değişmektedir)

Mine hanımın dediği gibi restoranda önünüze organik bu meyveler diye getirilen bir ürünle konvansiyonel üretilmiş bir ürünü ayırt etmeniz imkansızdır.

hizals Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön