View Single Post
Eski 28-02-2006, 00:55   #9
bonsaisever
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Bitki Aydınlatması: Bitkilerin büyümesi için ışık, gübre, iyi bir dip kumu, uygun akvaryum ortamı vs.den çok daha fazla gereklidir. Bitkiler fotosentez yaparlar ve bu sayede yaşamlarını sürdürürler (Diğer bütün faktörler de çok önemlidir). Fotosentez yapılabilmesi için bilindiği gibi en önemli faktör ışıktır. Fotosentez sadece ışık altında olur ve ortamdan bitkiler CO2 (karbondioksit) çekerek yerine 02 (Oksijen) verirler. Işık kesildiğinde ise durum tam tersi şekilde ceryan eder ve bitki ortamdan (akvaryumdan) oksijen alıp ortama CO2 verirler. Bitki aydınlatması bitkilerdeki fotosentez olayını arttırıcı olacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. Işığın kalitesi de miktarı kadar önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre fotosentez özellikle mor ötesi (ultra viyole) ve kırmızı 450 nano metre dalga boyu ve 650 Nano metre dalga boyunda çok fazla artış göstermektedir. Fotosentez olayını arttırmak için güneş ışığı özellikleri gösteren lambaların seçimi ile birlikte bu tip özel lambaların seçimi bitkinin fotosentez yapmasında artışa sebep olacak ve bitkiler çok daha hızlı büyüyeceklerdir.

Burada tabii ki sorulabilecek soru şudur: Ne kadar ışık şiddeti veya kaç adet lamba? Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu konuya verilebilecek bir reçete yoktur. Eğer bir yanıt vermek gerekir ise paranızın ve her ay ödeyebileceğiniz elektrik faturası kadar çok aydınlatma. Tabii balıkları da fazla ışıktan korkutmamayı unutmamak gerekmektedir. Neden olabildiğince çok? Öğle saatinde güneş ışığının şiddeti 100000 lüxe kadar çıkmaktadır(Kelvin ile karıştırılmasın. İkisi de binli sayılarla ifade ediliyor çünkü). Veya daha değişik bir şekilde anlatır isek öğlen saatinde güneşe çıplak göz ile bakmaya çalışın. Bu size güneşin gücü ve olması gereken ışık şiddeti için ipucu verecektir.

Alıntı : Han CİCİMEN

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön