Konu: Çelikleme
View Single Post
Eski 26-02-2006, 14:25   #3
Baki Berk Kayalar
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Bu çelikleme ile birlikte aşılama ile üretiliyor. Fakat herhangi bir beğendiğiniz gülden aşırı ince olmayan bir dal alıp bir saksı **** bahçenize dikerseniz zaman içinde köklenecektir. Aslında hemen hemen bütün yaprağını döken ağaç ve çalılar için yılın bu dönemi son derece müsait. Tomurcuklar uyanmadan şu sıralarda çelikleme yapılabilinir.

Öğretmenlerimden öğrendiğim kadarıyla ilk olarak yaklaşık 0.5-1.5cm. kalınlığında bir kuşburnu dalını çelik olarak dikiyorsunuz, ve yetiştirmek istediğiniz gülden bir tomurcuk alıyorsunuz. Bu tomurcuğu, kuşburnu çeliği üzerinde açacağınız bir çentiğe yerleştirip bağlıyorsunuz.

Kuşburnu çok çabuk yetişebilen bir bitki ve yabani gül olduğundan son derece dayanıklı olduğunu öğrendim. Aşılama yapmadan da gül çelikleyebilirsiniz (şahsen denedim ve şehrin ortasında beton bir saksıda fazla dikkat çekmeden açan bordo bir gülüm var). Fakat aşılama olunca kuşburnu gülü çok dayanıklı yapıyormuş. Piyasada satılan topraklı güllerin çok büyük çoğunluğunun aşılama ile üretildiğini belirtmek isterim.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön