View Single Post
Eski 31-10-2007, 23:19   #4
Metin Y.
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
ülkemizin böcekleri

Mersin ormanlarında araştırma yapan İsveçli Biolog Niclas Jansson tarafından keşfedilen kın kanatlı bir böcek türüne, Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara'nın da soyadını taşıyan "Hesperus gozukarai schillhammer" isminin verildiği bildirildi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, İsveç'in Linköping Üniversitesi'nden Niclas Jansson'un, 2005-2006 yılları arasında İsveç ve Mersin ormanlarında yaşayan böcek türlerini tespit etmek ve her iki ülke faunalarını karşılaştırmak üzere bir araştırma yaptığı bildirildi. Araştırma sonunda, kın kanatlılara (cleoptera) mensup 150 farklı türün Mersin'in Erdemli ve Gülnar ilçelerindeki ormanlarda, meşe ağaçlarında yaşadığı tespit edildi. Araştırmalarda ayrıca, 3 yeni böcek türünün bulunduğu, dünya böcek faunasına yeni katılan bu türlerden birine, çalışmaya sağladığı katkılardan dolayı Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara'nın soyadını taşıyan "Hesperus gozukarai schillhammer" adının verildiği belirtildi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Gözükara, kendi soyadının, bilimsel ve akademik bir çalışma sonucunda yeni tespit edilen bir böceğe verilmiş olması ve bu tespitin Turkish Daily News'te (TDN) yayınlanarak, dünya bilim kayıtlarına ve literatürüne geçmiş olmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, soyadının verildiği böceğin genel özellikleri itibariyle avcı (yırtıcı) böceklerden olduğunu ve ağaçlara zararlı böcekleri yediğini, dolayısıyla faydalı böceklerden olduğunu kaydetti.
Yeni tür, binlerce böcek türünün kayıt altına alındığı www.organismnames.com sitesine kaydedildi.

Eklenen Resimler
 
Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön