View Single Post
Eski 30-10-2007, 20:38   #17
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eyüp1 Mesajı Göster
Odunkülü kompost yapımında kullanılmamalıdır. Çünkü odunkülü alkalidir. Kompostun oluşma evresinde ortaya çıkan bakteri ve diğer canlılar alkalik ortamda ölürler.
Bu konuda kesin bir yargıya varılamaz. Zira kompost sırasında kül veya kirecin yerinde ve makul miktarlarda kullanılması fermantasyon doğal olarakta humusun oluşmasında etkili olacaktır. Kompostta veya organik gübrelerin çürümesi esnasında kireç karıştırılması tavsiyesi tamamen kirecin alkali olmasından kaynaklanmaktadır.

Kireç katılmasının tavsiye edilmesindeki ana sebep ise bol bulunması mantığına dayanarak fermantasyon sırasında oluşan ve bir süre sonra pH'ın düşmesine neden olan ve çürümenin ve humus oluşumunun durmasına neden olan asit ortamın daha gecikmesini sağlamaktır. İşte başta katılacak alkali katkı ile (Kül, kireç) fermantasyonun daha uzun sürmesine ve çürüyecek atıkların daha iyi çürümesini sağlamaktadır. Yeter ki kattığınız alkalilikle çürükçül bakterilerin yaşayamayacağı ortam oluşturmayın. İşte katılacak dozu bu çürükçül bakterilerin ortamda yaşayabildiği yüksek pH değeri belirler.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön