Konu: Plumeria
View Single Post
Eski 26-10-2007, 21:02   #59
hoyadag
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 426
Plumeria İçeride Yaşar mı?

Davesgarden forumda, Ülkemizin aylara göre ortalama sıcaklıklarını ve iklim şartlarını yazarak dışarıda ve içeride yetiştirme durumunu sordum. Tecrübeli bir arkadaştan (kendisinin plumeria yetiştirme ile ilgili yazdığı makaleyi bir süre sonra buradan yayınlıyacağım inşaallah) aldığım yanıtı aynen aşağıya alıyorum:

Alıntı:
Well, with a low of 5 Celsius or 41 Fahrenheit, you could grow them outside year 'round. If you got a warning that a freeze was coming, you could just cover them. It sounds like you can plant them in the ground with those temps. If you still want to grow them indoors, you could, and you still might see some blooms, but indoors blooms are always inferior to outdoor blooms. The plant has less energy so colors are often muted or absent, and flower size could be small. I think glass might filter out certain spectrums or UV rays, but I'm not sure about that. That would be worth investigating. You can buy full spectrum plant lights, and that would certainly ****. However, these trees were meant to be grown outside at least for part of the year.
Clare_CA
"Bu şartlarda bitkiyi yılın tamamında dışarıda tutabilirsiniz. Don riski oluştuğunda korumaya alınız.(Yılda en fazla bir veya birkaç kere don olduğunu yazdım, tabi İstanbul şartlarında) Bu şartlar altında bitkiyi saksı yerine yere de dikebilirsiniz. Eğer hala bu bitkiyi iç ortamda yetiştirmek istiyorsanız(Ne bilsin garip pekçoğumuzun apartmanlara mahkum olduğumuzu), bunu yapabilir ve çiçeklendiğini görebilirsiniz(İçeride hiç çiçeklenmez mi diye sormuştum) Ancak iç ortamda yetişen bitkilerin çiçekleri her zaman daha küçük ve zayıf olacaktır. Bitki daha az enerji aldığından, renkler çoğu zaman sönük kalmakta ve çiçek boyu küçülmektedir. Emin olmasam da camların günışığı spectrumundan veya UV ışınlarından bir kısmını filtrelediğini düşünüyorum. Bu konu araştırılmaya değer. Tam spectrumlu bitki lambaları(Bununla ne kastettiğini bilmiyorum, belki uzmanlarımız bize açıklama yaparlar.) kullanmak faydalı olabilir. Yine de bu bitkinin, en azından yılın bir kısmında dışarıda yetiştirilmesi iyi olur."


Bir diğer arkadaşta şöyle görüş bildirmiş:

Alıntı:
I agree with Clare, it sounds like you can leave them outside year round, unless your winters are particularly wet. They don't mind cool temps but they hate cold AND wet.
But again agreed - the blooms will be much better outside
Dutchlady1
"Clare'e katılıyorum, kışlarınız çok yağışlı değilse, görünüşe göre tüm yıl dışarıda bırakabilirsiniz. Serin havalardan etkilenmese de, soğuk ve ıslak şartlardan nefret ediyor. Çiçeklerin dışarıda çok daha iyi olduğu konusunda ise hemfikirim."


Bu durumda, ben bu bitkiyi içeride yetiştirmeye çalışırım arkadaşlar. Varsın çiçekleri biraz küçük ve açık renkli olsun. Hiç çiçeklenmese bile, yaprak dizilişinin ve genel görünümünün, en az bir salon bitkisi kadar güzel, ve bakımının kolay olmasını da göz önüne alırsak en azından harika bir salon bitkisi olacaktır. Tercih sizin.

hoyadag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön