View Single Post
Eski 23-10-2007, 08:23   #4
a1can
Ağaçsever
 
a1can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 73
Arkadaşları çok fazla korkutmayalım sayın ekalafat .Betonarme kendi başına radon üreten bir malzeme değildir ve hatta belki de bir anlamda koruyucu kalkan olabilir.Verdiğiniz atom enerjisi kurumu sayfasından vakit bulup bakamayanlar icin buraya alıntı yapıyorum.

"Radon Neden Problem Olarak Görülmektedir?

Genelde insanlar zamanlarının hemen hemen %90'ını kapalı mekanlarda geçirdikleri için radona maruz kalmaları önemli bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Binalardaki radon kaynağının büyük bir kısmı, binanın temelindeki toprak ve kayalardır. Radonun büyük kısmı, binalara, altındaki toprak ya da kayalardan girer. Radon ve diğer gazlar, toprak boyunca yükselir, binanın altında hapsolur . Hapsolan bu gazlar, basınç oluşturur. Evlerdeki hava basıncı genelde topraktaki basınçtan daha düşüktür. Binanın altındaki bu yüksek basınç nedeniyle gazlar yerden ve duvarlardan, daha çok çatlak ve boşluklardan, bina içlerine sızarlar.

Radon özellikle yeraltı suyu olmak üzere, suda da çözünebilir. Tipik olarak, musluktan akan su içindeki radonun 10000'de biri havaya yayılır. Sudaki radon miktarı arttıkça, bina içindeki radon düzeyi de artacaktır. İnşaat sektöründe kullanılan yapı malzemelerinde bulunan eser miktardaki uranyum da binalardaki radon düzeyini arttırıcı etmenlerden birisidir. "

buraya dikkat :"Binaların, özellikle bodrum katlarının toprakla izolasyonu iyi yapılmalıdır. Bodrum katların ve zemin katların tabanına şap, beton vb. dökülmelidir. Toprak ile temas eden yüzeyler sızıntıya imkan vermeyecek şekilde izole edilmelidir."

Sonuçta her an kanserojen maddeler ile içiçe yaşadığımız için kabul edilebilir değerler sınırında olduğu müddetçe çok fazla önemsememek gerektiğini düşünüyorum.
Saygılarımla

a1can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön