View Single Post
Eski 20-10-2007, 01:13   #25
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Öncelikle şunu belirteyim

Bonsai saksıları seramik ürü sınıfndadır.Kullanılan malzeme ağırlıklı olrak çamurdur.

Porselende ise kulanılan malzeme kaolin ve kuvars gibi mazemlerdir.Ve 1400 derce gibi bir sıcaklıda pişer.

POrselen ışık geçirir ve suyu turtar.

Şİmdi gelleim seramik kısma öncekille bu konuda uzaman değilim.

Yüzeysel bir bilgim var.

İki ürün grubunun da, gerek hammaddeleri ve gerekse üretim şekilleri tamamen farklıdır. Bu farklılıklar, ürün özelliklerine yansımaktadır. Seramik ürünlerin pişirim sıcaklıkları porselen ürünlerden daha düşük olduğu için, poroz (su geçirgen)ürünlerdir. Bunun sonucunda, seramik ürünlerde uzun süreli kullanımlarda, su emmesinden kaynaklanan sır çatlakları ortaya çıkar. Ayrıca, pişirim sıcaklığının düşük olmasından dolayı, sır sert bir darbeyle çatlayabilir. Bir diğer fark ise, seramik ürünler ışığı geçirmezken, porselen ürünler ışık geçirgenliği özelliğine sahiptirler.



Bonsai saksıları suyu geçirirler ışığı geçirmezler.

Bizim şu anda üretimini yapmakda olduğumuz ve tamamı el işi olan bonsai saksıları seramikdir yani dünyada ki ile aynıdır.

Önce şekil ıslak çamura verilir.

Ve kuruması için bekletilir.

Kuruyan ve şekli sabit olan bu bonsai saksı 800 derecede birinçi fırınlama yapılır.Bu işlem sırlama yapılaçak saksı için uygulanır.
Eğer sır kulanılmayaçak ise 1200 derecede tek bir fırınlama yapılır.
Bu sayede saksı sert ve sağlam görünümü kazanır.

Ama sırlama yapılaçak ise 800 derecede fırınlanan saksı soğudukdan sonra İstenilen sır mazemesi ile kaplanır ve bekler bu işlemden sonra bonsai saksısı tekrardan 2 .kez 1200 derecede fırınlanarak yüksel dayanıklılığa sahip olur.

Kullanılan sır malzemesinin yapısına göre krem ,yeşil ,turkuaz ,mavi **** bakır yogunluklu sırlar ile kaplanarak farklı renkler ede edilir.

Bu detaylar kendi web sitemde daha ayrıntılı ve atölyemize ait fotoğrafik görseller ile siz bonsai severlere aktarılaçakdır.Aynı şekilde bonsai saksılarının detaylı fotoğrafları :45 derece üst açı, tam karşıdan açı ve saksının alt açısın yer alaçağı fotoğraflar ile saksıların en ,boy ve derinlikleri hakkında ki bilgilerde yine kendi web sitemde sizlerin bilgisine sunulaçakdır.


Saksıların el yapımı olması ve stok çalışılmaması Türkiyede gelişmekde olan bonsai sektörünün daha ileri aşamasında kalıp çalışma yöntemi ile hızlanaçakdır.

Tüm dünyada web sitelerinde **** satış yapılan yerlerde görümüş olduğunuz ve yüksek fiyatlı bonsai sakslarının bu denli pahalı ürünler olmasının sebebi kullanılan malzemenin hazırlanmasında saksının son halini almasına kadar geçen sürede insan eli ve emeğinin hat saffada kullanılmasında dolayıdır.
Yüksek fire verme olasılığı çok fazla olan bonsai saksı imalatında her 100 adet bonsai saksının 20 ila daha fazlası 1 . fırınlamada fırın içinde patlar.Bunun sebebi saksı yapımında kullanılan çamurun içinde en ufak boyutda hava barındırmasıdır.
İçeirde sıkışan hava fırınlama sırasında çamur patlatır ve fırına
dan kırk bir sürü saksı çıkar.

Çİn ve japonya bu imalatın en üst noktasıdır.

BUrada bir çok atölyede bir çok insan uzuzn bir süreç olan çamuru havuzlarda çökerme teknikleri ile hazırladıkdan sonra el **** kalıp **** torna şekilendirme ile şekilendiripfırınlanır . fırınlama işlemi çok dikkat ve özen ister bundan sonra ki evre olan sır'lama daha da özen gerektiren bir işlemdir.

Yanlış sırlama ve fırına yerleştirmede ki hatalarda biribiri üzerine yapışmış 20 adet bonsai saksısnı fırında çıkmasına sebeb olur ve bu saksılar ne yazıki hiç bir işe yaramaz.



Porselen kullanılmama sebebi suyu tutması ve ışığı geçire bilme özelliğidir.

Bonsai fazla suyu sevmez ve rahatsız olur ışıkda kökler için sorun yaratacakdır.

Saygılarımla

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön