View Single Post
Eski 15-02-2006, 13:27   #25
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Necdet Cankat Lehimcioğlu
Estafurllah ben kimsenin ustası olacak kadar tecrübeli sayılmam. Birazcık temelim var o.

Fre- dreening toprağın su tutma kapasitesinin düşük olması yani drenajın çok iyi olması anlamına geliyor. Ben de bunu kitaplardan okudum denedim sonuç iyi oldu tavsiye ederim.

Kök budama konusunda size tavsiyem bir sera ortamına sahip değilseniz çok derin kök budaması veya toprağın kökten fazla miktarda uzaklaştırılması ağaca zarar vermektedir (Tavanı aksa dahi bir seram olsa).

Size tavsiyem en az kök ve toprağın üçte ikisi fidanda kalmalı. Çünkü ileriki dönemlere hazırlık amacıyla bu gerekli. Ampuller içindeki topraklar genellikle çabuk dağılır.

Bu amaçla ben ilk önce kök başlangıç sevyesini bulmak için üstten toprağı alırım. Sonra ampulün alt tarafını kesip naylonu uzaklaştırıyorum. Dikkatlice ağacıcın köklerini 1/3 açıp kesiyorum. Üst toprak dağılmayacak şekilde önceden hazırladığım saksının içine yerleştirip ağacın kenarını dolduruyorum. Sonra ampulün geri kalan naylonunu uzaklaştırıp suluyorum.

Bu arada hormonlarla işlemi takviye etmektede fayda bulunmakta. Saksı olarak 30 cm çapında piyasada satılan saksılardan yararlanıyorum.

Fidanın eski toprağını eklemek mikrozia denilen bazı mantar ve bakterilerin toprakta ve kökte kolonize olmasını sağlıyor bu da bitkinin köklerinin sihati için önemliymiş. Mikrozialar olmadanda pinli gurup ağaçların yaşamasının oldukça güç olduğunu okumuştum.

Umarım biraz faydam olmuştur.

Konunun daha işe yaraması için okunması kolay olmalı. Müdahele için kusura bakmayın... Daha sonraki yazılarınızda lütfen paragraf boşluğu bırakın ki yazdığınız önemli bilgiler satır sıkışıklığı içinde kaybolmasın.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön