View Single Post
Eski 18-10-2007, 11:48   #323
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
İyi de Çağlayan Bey, birinde yeni dikilmiş bir yaşındaki fidandan bahsediyoruz, diğerinde yetişkin bir ağaçtan. Siz bana daha sonra bu ağaçlar yetiştiğinde kaç lt su isteyecek diye sormadınız mı? Cevap buna uygundur. Yeni dikilen bir fidanın su ihtiyacı ile yaşlı bir fidanın su ihtiyacı bir olabilir mi? Ayda sadece 30 lt su olsa koca koca zeytinliklere sulama sistemi kurulur mu, ağaç başı iki teneke döker geçeriz. Evet ağaç kökünü geliştirince kendi de su bulma gayretine girer ama toprakta su varsa bulur, sıcak -kurak yaz günü su bulamama riskini hesap etmelisiniz. Suyun ihtiyacı asgari düzeye iner ama bu da kullanıma göre göreceli bir kavramdır. Her dönem ve yaş kullanacağı, ihtiyacı olan miktar oransal olarak artacaktır.

Bu 400- 500 lt değil, 4-5 ton sudur. Profesyonel işletmelerde 5-6 yaşından sonra bir ağaca, 5 damlatıcı ile yazın 3 günde bir günde 11- 12 saat sulama yapılmaktadır. Sistemleri buna göre düzenlemekteyiz.

Buradan size daha fazla teknik bilgi vermeme imkan yok. Çünkü açıklayabilmek için daha derin teknik detay da gerekiyor. Konuyu da buna göre size izah etme şansım yok. Arzu ederseniz daha önce dediğim gibi profesyonel yardım da almanız mümkün.

O mm işine gelince. Bu linki sizin zeytinin hangi aylarda daha çok suya ihtiyacı olduğunu görmeniz için verdim. Yani her ay standart şu kadar lt su diye birşey yok.

Ancak geçen en son mesajımda, depo ihtiyacınızı bilmeniz için, bunları atlayıp size modern tarım yapılacak şekilde tesis edilmiş bir zeytinlikte, yetişkin bir ağaca verdiğimiz toplam suyu yazdım. Hatta fazla fazla söyledim ki, depolama kapasitenizi buna göre belirleyin.

Sizin dediğiniz gibi 5-6 ay dönemde 400-500 lt su olsa, ayda 80-100 lt su yapar ki, bu çok komik bir rakam. Koca ağaca günde birkaç lt su yapar bu. Maşrapa ile dökseniz olur, ne olacak...

mm konusuna gelince; 1da (1000 m2) alana 1m3 su verirseniz bu alana 1mm su vermiş olursunuz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön