View Single Post
Eski 18-10-2007, 08:26   #322
caglayankutlu
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 10
Mine Hanım, her işte bir hayır var derler ya.

Bizim bu su konusu da buna benzedi.

Çünkü en mesajda herhalde yine bir rakam hatası var.
Herhalde foruma katılan ve yerinde su sorunu olan arkadaşlar ve ben iyice kafamıza girsin diye bu su konusunu 3-5 mesajda çözemedik. Hep yanlış anlaşılmalar oldu, konu biraz uzadı, kusura bakmayın. Ben konuyu bildiğim ve mesajlarımı takip ettiğim için konuyu anladım fakat mesajları dikkatli takip etmeyen arkadaşlar yanılabilir. Bu konuyu bir mesajda toplayıp, yukarıda yazılan mesajları düzeltebilirsek, arkadaşların kafası karışmasın.

Ben size ağaç başı ne kadar su ihtiyacı olur demiştim. Sizde bana mesajınızda "Çağlayan Kutlu, yeni bir zeytinlikte yazın ağaç başına 10 gündebir 10 lt su verildiğini varsaysak bir ağaca bir ayda 30 lt su vereceksiniz. 400 ağaca 12000 lt. su bir ayda verilir. Bunu en az 3 ay boyunca sürdüreceksiniz. 36000 lt su ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yani 500lt lik bir depo işinizi görmez." diye cevap vermiştiniz.

En son mesajınızda ise "O zaman kısaca şöyle diyeyim. Ağaç başına damla sulama ile su ihtiyacının olduğu bu 5-6 aylık dönemde ağaç başına 4-5 ton su vermeniz gerek. ( Bu toprak yapınız, topraktan buharlaşma,rüzgar,bitkiden terleme ile su kaybı, toprakta mevcut nem gibi konulara bağlı olarak değişir. Bunun için çok detaylı olarak, proje yaptırarak su ihtiyacı hesaplatmanız mümkün. Bu hizmeti alabileceğiniz kuruluşlar mevcut. ) 400 ağaç dikecekseniz, 6-7 yaşından sonra 2000 ton/ yıl suya ihtiyacınız olacaktır. Bu hesap, suyunuzu damla sulama ile vereceğiniz düşünülerek yapılmıştır. Salma sulamada vereceğiniz su miktarı çok daha yüksek olacaktır. Toprağınız kumlu, taşlı süzek ise daha çok su harcarsınız, daha ağır bünyeli bir toprakta ise daha az su harcarsınız."

Herhalde son mesajınızda ağaç başı 4-5 ton değil, 400-500 lt. demek istediniz. Gerçi 400-500lt. olsada öbür mesajla yine çelişiyor. Çünkü diğer masajda aylık 30 lt.ye ihtiyaç var demiştiniz ve bu ihtiyacın, ağaç geliştikçe dipten su bularak düşeceğini söylemiştiniz. Şu mm. olayını da kapsayacak şekilde bir mesaj daha yazarsanız çok sevinirim.

caglayankutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön