View Single Post
Eski 04-07-2025, 22:45   #9
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Kompost hacmi, ilk kullanılan malzemeye oranla epey azalıyor ama burada yığın hacmindeki küçülme yanıltıcı da olabilir, ki bence öyle. Söz gelimi biz öğütülmüş budama atıklarını kullanıyoruz. 1 m3 öğütülmüş dal 1 yıl sonra yarım m3 komposta dönüşüyor fakat gevşek, aralarında boşluklar olan öğütülmüş dal, sonunda yapısında başlangıçtaki gibi boşlukları olmayan siyah bir torfa dönüşüyor. Saman ile yaparsanız daha da azalmış gibi olur zira samanı oluşturan sapların içindeki boşluk, saman taneleri arasındaki boşluklar kaybolacak.

J&S kompost ile yapılan tarla deneylerinde önemli verimlilik artışlarının ölçüldüğü doğru. Fakat her koşulda böyle bir verimlilik artışının olacağını beklemek de hatalı olur. Burada önemli iki faktör var. Biri uygulama yapılan tarlanın durumu. Tarla organik maddesi az ve mikrobiyal popülasyonu bakteri içerikliyse J&S komposttan maksimum faydalanması beklenir. Diğeri ise kompostun durumu. J&S kompost'un diğer kompostlardan farkı mantar popülasyonunun çok yoğun olması. Olgunlaşmış kompost bu durumdaysa, az miktarda kullanımı bile toprağın mantar içeriğini ciddi arttıracaktır.

Bu yıl yakın zamanda başlattığım iki ayrı J&S kompost kabinini sularken mantar sporları bolut gibi tozutuyor. Öğütülmüş dal tanecikleri hiflerle öyle bağlanmış ki, elimle koparamıyorum. Bu kompost 1 yıl içinde olabilecek en yoğun mantar popülasyonu içerecek. Bunu bizim arazide uyguladığımda, arpa tarlası verimliliği gibi bir fark göremeyeceğim, zira arazide yapısı ve geçmişi gereği zaten mantar popülasyonu çok yüksek.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön