Merhaba Sn Meyvelipepe ;
Bir süredir Jaohnson-Su biyoreaktörünü okuyorum bloğunuzdan ama bu düzeneği nasıl yaparım diye kafamda düşünüyorum elimde sadece saman balyaları var malç olarak kullandığım.Merak ettiğim bir kaç şey var mesela tam dolu reaktörden 1 yıl sonunda ne kadar kompost kalıyor? Çünkü kullanılan miktarlar çok az bana geride çok az bir kompost kalıyor izlenimi bıraktı, tabi burdaki amaç miktardan çok biyolojik çeşitlilik ama yinede merak ettim oldukça azalıyor olmalı. Bu sanırım kullanılan malzemelerin karbon/azot oranıylada orantılı muhtemelen. Bir diğer konu uygulanan kompost dışında toprağın yüzeyinin açık olmaması gerektiği ve bir örtü bitkisi ekilerek daha sonra ise bunun kesilerek toprağa karıştırılarak biyokütle ar.ttırılmış.Bu kullanılan kompostun etkisini arttırıyor olmalı karbon miktarını arttırarak .
*Arazide yaklaşık her 4 dönüme 1 kg olacak şekilde J-S kompost uygulandı. Bu süreçte arpa verimi 3 misli arttı.Bu sizce inanılmaz değil mi ? Siz yaptığınız kompostu toprağınıza bunu nasıl uyguladığınız kompost çayı olarak mı ve kompost sayesinde toprağınızda ne gibi bir değişim görüldü ?Bu yararlı paylaşımlarınızla bizim ufkumuzu açtığınız için tekrar teşekkür ederim.
|