Şöyle olur;
Lactobacillus ailesi, içinde onlarca tür barındıran geniş bir aile. İlk defa yapıldığında, bakterinin nereden toplandığına da bağlı olarak geniş bir yelpazede lactobacillus türleri izole edilebilir. Sonraki izolasyonda yeni bir bakteri toplama işlemi yapmadan, daha önce izole edilmiş olan kullanılırsa, tür sayısı giderek azalır. Gitgide, daha asitik ortamda aktif kalabilen türlere doğru çeşitlilik azalır. Bunun ne sakıncası var diye sorarsanız bu da göreceli bir durum. Aslında bunlarla hiç uğraşmayıp, en az 15 gün önce kurulmuş bir geleneksel turşu suyunu da kullanabilirsiniz. Bundaki çeşitlilik epey az olacak ve hakim tür de lactobacillus Plantarum olacaktır. Bu tür, yüksek asite dayanıklı ve yüksek asitte dahi bir tür fruktoz ile beslenebilen çok güçlü fermente edici bir tür.
Tür çeşitliliği, fermente edilen meteryaldeki şeker çeşitliliğinin fermente edilebilmesi bakımından önemli. Her türün beslendiği şeker türü de farklı.
|