Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur
Bilgi sahibi olanlar bir sorum var. Bordo bulamacı yerine Sıvı Bakır kullanılır mı?
Mesela BAKIR-5 FORTE - SIVI GÜBRE (1 Lt)
Aynı görevi görür mü?
Ek soru:
Göztaşını sulandırıp bitkilere sıksak bordo bulamacıyla aynı etkiye sahip olur mu? Kirecin etkisi nedir?
Teşekkürler
|
Merhaba
Yeni gördüm mesajınızı bu yüzden biraz geç kalınmış olabilir ama yinede cevap yazmak istedim belki işinize yarar.
Bakır-5 forte gibi ec fertilizer olanlar yani gübre ruhsatlılar bitki koruma olarak çok fazla etkiye sahip değillerdir öyle diyorum çünkü bakır oranları düşüktür.Bunları iz element takviyesi olarak düşünün demir,bor,çinko gibi.Fungisit ruhsatlı sıvı bakırlar genelde bakır oksiklorid gibi ph'ı biraz daha uygun fitotoksisiteye sebep olmayan sistemik yüksek oranda metalik bakır içerirler ve iyi koruyucu özelliğe sahiptir.Bordo bulamacından oldukça üstündür sistemik olduğu için yağmurla yıkanmaz ve yüksek bakır içeriğine sahiptir.
Bordo bulamacı bakır sülfat ve kireç karışımıdır.Sönmüş kireç yani kalsiyum hidroksit yüksek bir ph'a sahip olduğu için tek başına iyi bir fungisittir ama yaprak üzerine uygulanmayacak kadar yüksek ph'a sahiptir.Bakır sülfat yani göztaşı ise düşük bir ph'a sahiptir yine yaprakta yanmalara sebebiyet verir tek başına, birde tek başına yapak yüzeyinde fazla kalmaz yağmurla yıkanır .Kireç göztaşının ph'ını yükseltir yaprak üzerinden hemen yıkanmasını önleyerek mantarların çimlenmesini önler ikisi birlikte sinerjik çalışmış olur.Sıvı formlarıda var bu arada bordo bulamaçlarının .