Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann
Beyaz olanı varmı bilmiyorum ama daha çok bilinen yeşil belli bir yüzde de gölgeleyen filerden seranın bazı yerlerinde daha çok yan havalandırma bölümünde kullandım.Bazen saat 11 gibi veya 13-14 gibi güneş ışınlarının biraz yatay geldiği durumlarda yan pencerelerden giren güneş ışınları yaprak ve gövdeyi yakabiliyor.Yan havalandırmalardan gelen havayı kesmek pahasına yanlara bu gölge ağlarından çektim ama bu içerideki sıcaklığı biraz arttırdı.Bu yıl bu gölge ağlarını kaldıracağım ,havalandırmaya yakın yerlerdeki ağaçları kaolinle koruyacağım.
Seranın en üstünde mukavemeti zayıf olduğu için özellikle direk güneş ışığı ve yüksek sıcaklığa uzun süre dayanacak bir ürün değil zaten.
En üste gölge tozu sera içinede gölge filesi çeksem bu seferde yukardaki havalandırmalardaki sirkülasyonu kesip sıcaklığı dahada arttıracaktır.Yani gölge neti pek işime yaramıyor .
Karar verip seranın iç kısmından kaolinle birdaha çıkmamak üzere uygulayacağım.Kaolinin özelliği yakıcı dalga boyunu filtreleyip 400-700 dalga boyundaki ışınları içeri geçirecek bunun yanında fotosentez için gerekli ışınları gölge tozu gibi tamamen kesmeyen bir materyal olması çok iyi bir özellik.Sadece bazı çekindiğim noktalar var.1. Kışın içerisi çok mu soğuk olur? 2. Kullandığım orandaki kaplama içerideki sıcaklığı istediğim seviyeye düşürebilecek mi ? Materyalin özelliği zaten çok parlak olması ve zararlı dalga boyundaki ışınları geri yansıtması ama ne oranda kullanınca cam üzerinde maksimum oranda yansıtma yapabilecek ,gölge tozuda bütün dalga boylarını kesiyor yoğun olduğu için ama bu ışınların camı ısıtması ile bu sıcaklığı yüksek oranda içeri veriyor üstelik parlaklığı çok düşük olduğu için bu oran çok yüksek.Kaolinin cama çıkmayacak şekilde yapışmasını ve özelliğini bozmayacak bir yapıştırıcı olsaydı düşünmeden sera üstünden uygulardım ama araştırsamda böyle bir materyale ulaşamadım.
|
Deneyde iyi şanslar! Umarım kaolin işinizi görür. Ama ben olsam önce mikro iklimi nasıl etkilediğini görmek için seranın küçük bir bölümünde denerdim.