Merhaba;
Yine avokado ile ilgili birkaç şey yazmak istiyorum.
Sanırım sera şartlarında avokado çok mümkün gözükmüyor geldiğim nokta bu şu anda,biraz canım sıkıldı diyebilirim.
Avokadolar daha doğrusu pinkerton cinsi avokadolar şu anda çiçek açma evresindeler ve çiçek tutma evresinde mümkün olan en az şekilde strese girmesi gerekiyor bunun yanında b tipi bir tozlayıcı ve mümkün olduğu kadar çok bal arısı,bombus arıları ,değişik türde sinekler mümkün olduğu kadar tozlaşmaya katkıda bulunması gerekiyor.Bu sorunu 1 kovan bal arısı ve 1 kovan bombus arısı alarak çözdüm bombuslar pek o kadar sevmedi avokado çiçeklerini yinede düşük oranda olsada çalışıyorlar çiçeklerde ancak bal arıları çok iyi bir şekilde örneğin 1 ağaçta 4-5 adet görüyorum.
Evet bu dönemde ağaçların strese girmemeleri gerekiyor dedim ancak 1 hafta önce gece sıcaklığı 1-2 gece sera içerisinde 0 derecelere düşsede bundan pek etkilenmedi ancak geçen çarşamba ve perşembe günleri öngörmediğim bir şekilde sera içerisi 45+ derecelere ulaşmış,öyle diyorum çünkü şu anda herhangi bir kontrol ve otomasyon serada mevcut değil sislemelerle müdahale edilebilirdi belki ama malesef öngörmediğim bir durumdu daha mart ayının ilk haftasında üstelik sera üstünde gölgede bulunmamaktaydı.
Geçen yazın başıma gelen bu durum bir kez daha başıma geldi,ağaç bütün yapraklarını bütün gücüyle döktü üstelik sera üstünde gölge olmamasından dolayı direk gelen güneş ışınları açık haldeki çiçeklerede zarar verdi.Bu arada sulama periyodunuda biraz uzatmıştım 15 güne kadar çiçek açma durumunda olduğu için ve birazda çiçek açımını teşvik etmek için .Bunun yanında malç uygulaması işe yarasada hem radyasyon hem içerinin sıcaklığından dolayı pek etkili olmadı diyebilirim. Pinkertonun dezavantaj gibi görülen uzun çiçekleme periyodu sadece o güne denk gelen çiçekleri yaktı ama daha çok fazla çiçek açmamış durumda.
Daha önce bahsettiğim sera içinden kaolinle kalıcı bir şekilde gölgeleme yapmayı ciddi ciddi düşünmeye başladım çünkü gölge tozları çıkmayan diye satılsada malesef ilk yağmurda çıkıyor sera üzerinden.Bunun yanında green miracle, glisin betain(greenstim)silisyum özellikle hayel kırıklığına uğrattı diyebilirim oysa çalışmalarda sonuçlar bunun tam tersi yüksek sıcaklıklarda kuraklığa ciddi bir katkısı söz konusu ki ben bir süredir bitki doku ve yapraklarında birikmesi için düzenli olarak hem damlama sistemi hem yapraktan ortosilisik asit formunda düzenli olarak uyguladım malesef sonuç başarısız.Yine bazı çalışmaları olan green miracle uygulamasını ise hadiseden 1 hafta önce uyguladım sonuç başarısız.Bunların birlikte uygulanmış olması yine sonucu değiştirmedi.
Sanıyorum avokado ağacı kendi anavatanı olan bölgelerde daha çok orman altı bitkisi şeklinde yetişmekte ve daha çok gölge ve ılıman belki en fazla 30-35 derece sıcaklıklara tahammül edebiliyor ve direk güneş ışınından uzakta bir yaşam sürecek şekilde evrimleşmişte olabilir.
Ağaçların bu strese cevap olarak güçlü bir çiçek tutumu yaparak geri dönmesini umuyorum diğer çoğu ağaçta olduğu gibi, umarım yine yanılmam.
Düzenleyen devrann : 11-03-2025 saat 18:39
|