Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Tescilli leonardit ürünlerinde h+f asit oranı %40 alt sınır diye biliyorum. Yani %40'dan daha az humik ve fulvik asit oranına sahip malzemeye tescil vermiyorlar. Bu ve üstü orana sahip malzemenin fazlası fideyi de fidanı da yakar. Siz de denemişsiniz zaten.
Dolayısıyla bahsettiğiniz malzemenin mevzuata uygun leonardit olmadığı aşikar. Ne olduğu ise, organik madde, humik ve fulvik asitler, potasyum başta olmak üzere analiz ile ölçülebilir.
|
Merhaba
İçeriğin büyük bir kısmının gidya yani karbon,humik asit,kil ve kireç içeren kömürleşmemiş bir tür organik madde olduğunu düşünüyorum.Linyit kömürüne ulaşmak için kazılması gereken bir katman gidya katmanı .Diğer aynı tescile sahip olupta bu ürünler kadar ucuz olmayan ürünlerin içeriğinin leonardit ve linyit ağırlıklı olduğunu düşünüyorum.
Afşin Elbistan kaynaklı gidyaların organik madde içeriği %20'ye kadar düşüp kireç içeriği % 60'a kadar çıkabilmekte.Bu yüzden çuvallara katılıp leonardit tescili ile bayide 150 tl'ye satılan ancak bazı özellikler bakımından aslında topraklara yüksek miktarlarda uygulanmasında sakıncalı olan gidya adındaki bu materyalin en büyük sorunu yüksek kireç değerlerine sahip olması.Bu yüzden bu mayeryalin tam olarak ne olduğunu anlamak için CaCo3 tayini yapılması gerekli .CaCo3 seviyeleri normal çıkarsa ağaçları yakmamasını açıklamak için geriye bor içeriği kalıyor ki bu içeriğin yüksek olması gerekiyor Bu değerinde düşük olması ürünün leonardit olmadığının kanıtıdır.Gidya ve linyit karışımı bir materyal olma ihtimalide var son ürünün yani harmanlama yapılmış olabileceği veya madende zaten bir karışım halinde olabilecek bir ürün sonuçta.Ucuz olması bir tür ürün ortaya çıkarmak ve güvenilir bir karışım için herhangi bir arge'nin olmaması ikinci seçeneği daha ön plana çıkarıyor.Bildiğiniz dozerle kepçeyle kamyona yüklüyorlar. Doğal gidya+linyit+leonardit karışımı sanırım ki mükemmel bir toprak düzenleyici ortaya çıkmış Allah tarafından.
Büyük saksılardan edinip bir tanesinin içine direk dikim yapacağım ,diğerini toprakla karıştıracağım, diğerine bir miktar gerçek leonardit ekleyerek gelişim durumuna bakacağım bir diğerine ise fermente edilmiş kompostla karışım yapıp farkları görmeye çalışacağım.Yine en iyi tek olarak dikilen çıkarsa ben bu işi bırakıyorum