View Single Post
Eski 01-02-2025, 20:18   #105
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 782
Merhaba
Leonarditle alakalı aslında yazacaklarım ama kömür tozu ile ilgili gibi , iyice kafa karıştırıcı olmaya başladı bazı şeyler.Ya biz yanlış biliyoruz yanlış öğrendik ya da ortada bir yanlışlık var.
Bir tane workshop grubunda çiftçinin birisi bir fidan paylaştı.Paylaştığı fidan son derece canlı ,simsiyah ,dikildiği tarihe göre gelişimi muazzam diyebilirim.Buraya kadar bir problem yok.Ancak fidanı aldığı leoanarditin içine diktiğini, fidan çukuruna bir çuval 25 kg döktüğünü ve hiç toprak kullanmadığını, kök bölgesinde toprak olmadığını söyledi.Gerçektende fidan izdüşümünde 50 cm çapta hiç toprak görünmüyor grimsi bir tabaka görünüyordu.
Ben kendim denemelerde yaptım,bir arkadaşımın başına geldi iyi kalite bir leonardit olan agrolig'ten domates ekim çukurlarına birer avuç döktü ve bütün fideleri yaktı tamamını değiştirmek zorunda kaldı dönümlerce yerin fidesini.Ben fidanda denemedim ancak fidede durum aynıydı bir kaç gün sonra fide öldü.Ancak şu an durum öyle değil aksine çok iyi bir gelişim söz konusu.
Uyguladığı leonardit standart ucuz tip ama tescilinde 40-50 civarı humik asit olan tiplerden tonla dökme 40-50 lira ama bayide cuvalı 150 lira gibi fiyatlara satılıyor.
Ortada bir yanlışlık var aynı tescile sahip ürünler var mesela orfe teknik agrolin adıyla satıyor hatta baktım tescili daha düşük 850 lira gibi bir paraya satılıyor.Orfe tekniğin agrohum markalı ürününüde kullandım agrolig ve humintec kalitesinde bir ürün eminim diğer ürünleride o tescilde bir üründür.
Ancak asıl anlamadığım 40-50 arası tescile sahip olupta direk içine fidan dikilebilir olması,yakmaması,fiyatının oldukça ucuz olması satılan bu maddenin bende leonardit olmadığı veya içeriğinin daha düşük olduğu gibi bir izlenim bıraktı.Evet bu tür organik maddelerin tescili ve tahlili ile ilgili bir standart yok.Humik asit içeren herhangi organik veya inorganik bir madde leonardit adı altında humik asit adı altında satılabiliyor.

''1- Linyit kömürü damarlarından alınan numunelerin hiç biriside hümik asit oranı %40'ı geçmemiştir.
2- 132 adet sahadaki bütün linyit damarlarının hümik asit oranlarının genel ortalaması %10'dan azdır (%7 civarı).
3- Bazı sahalarda, linyit damarlarının uç kısımlarında (damarın kömür özelliğini kaybetmeye başladığı bölgelerde) hümik asit oranı %40-45 arası ölçülmüştür. Ancak, bu bölgelerin her birisinin rezervi 10 bin tondan daha azdır ve bu sahaların sayısı da fazla değildir.''

Şeklinde bir yazı siamad madenciliğin sayfasında mevcut bana öyle geliyor ki bu oldukça ucuza satılan madde leonardit değil anladığım kadarıyla gidya ve linyit kömürü karışımı bir madde.Ancak ucuza ve leonardit adı altında satılıyor.25 kg iyi bir leonardit şu anda 1700 tl ile 3000 tl bandında değişiyor ve tabiri caizse ağaç başına tuzlukla kullanıyorum.
Hayır aslında tescil ve bu maddenin ne olduğu dışında bir sorun yok aksine bu karışım her ne ise bende leonarditten çok daha iyi bir sonuç verdiği izlenimi verdi leonardit kullanım miktarlarına göre, üstelik daha ucuz ve kullanım sınırlaması yok,yakma olmuyor.Acaba bu karışımın içinde biochar benzeri bir yapı olması mümkün mü doğal olarak o sıcaklıklara ulaşması zor ama yüksek basınç ve oksijen yokluğunda biochar benzeri linyit kömürleri oluşmuş olabilir.Başka türlü işe yarar bişey olması bana mantıklı gelmiyor evet içeriğinde %10 civarı humik asit vardır en az diye düşünüyorum bu çuvalların ama bu haliyle bile yakmaması bana ilginç geliyor.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön