View Single Post
Eski 10-01-2025, 20:42   #20
devrann
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2017
Merhaba;
1,5 yılın sonunda vardığım sonuç kimyasallarla hiç bir şekilde bu üretimin bir sürdürebilirliği olmadığı evet özellikle Avustralya'da ağacın kök seviyesinde potasyum fosfit seviyesini tüm yıl boyunca bitkiyi hastalıktan koruyacak seviyede tutarak başarı elde edebiliyorlar ancak bu pek kolay değil en basitinden bitkinin bu kimyasal seviyelerini ölçmek ülkemiz şartlarında zor bunun dışında enjektörü ayrı,uygulama zamanı takibi gibi şeyler uygulanabilirliğini benim için oldukça zorlaştırıyor üstelik maddi olarak şu anda getirisi olmayan bir ürüne oldukça fazla yatırım yaptım ve masraflar sürekli artıyor.Diğer bir problem fosfit uygulamaları o kadar masum uygulamalar değil mantarları baskılamasının yanında bitki stomalarının yaprakta değişikliklere uğramasına neden olduğuna dair bir çalışmaya denk geldim.Nihayetinde bu uygulamadan vazgeçtim.
https://arastirmax.com/tr/publicatio...ne-etkisi/arid
Bunun kolay bir yolu veya bir çözümü olmalı diye sürekli düşünüp araştırırken evet bunun kolay yolu sağlam bir anaç kullanmak ama biz o yolu geçtiğimiz için geri dönme şansımız yok zaten istemiş olmamıza rağmen yüklü külfetinden dolayı vazgeçmiştik şimdi düşündüğümde büyük bir hata yapmışız.Şu anda 500 tohumda 1 adet gibi bir oranda kök seviyesi sürekli nemli şartlarda sağlam kalabilen bir anacı basit bir şekilde selekte ettim 500 tohum oldukça az ama bu iş birazda şansa dayanıyor şu anda en iyi anaçlardan biri olarak görülen Dusa anacı biraz dayanımı olan duke 7 anacı tohumlarından survival tree metoduna göre selekte edilmiş, ölmeyen anaçlar seçilerek sonunda bir adet anaç elde edilmiş.Benim bu şekilde endüstri standardında bir anaç selekte etme ihtiyacım yok üstelik bu iş sadece başlangıç avokado ağacı kolay kolay klonal olarak çoğaltılabilen bir ağaç değil malesef.Benimkisi biraz merak ve zaten bu süreçler uzun ben sadece 500 tohumdan sararıp ölmeyen ve oldukça sağlam kalan bir bireyi seçtim köklerini incelediğimde köklerinin tamamen sağlam olmadığını eski köklerin siyahlaştığını ancak köklerin iyi bir şekilde yenilendiğini gördüm diğerleri simsiyahtı zaten avokado anaçlarının tek savunma stratejisi kök yenilemesinin güçlü olması mesela avokado familyasından olan red bay bir tür defne kökleri phytoptohara cinnamoni'ye tamamen bağışıklıdır.Red bay kökleri bir tür mikrobiyal madde üretir.

Anlayacağınız anaç konusuda bizi aşan bir durum o yüzden malç ve kompostla ilgili şeylere yöneldim.Çünkü bu konunun beni bazı yönlerden çözüme kavuşturacağını düşünüyorum .Malçla ilgili genelde özellikle Kaliforniya'da bir üstte video paylaşmıştım çok fazla miktarda kompostlamamış ve uzun sürelerde kompostlaşabilecek şeyler kullanıyorlar.SEra için samanın daha iyi olduğunu düşünüyorum çünkü biraz daha hızlı bir şeye ihtiyacım var.Bununla ilgili benim ilk dikkatimi çeken sera girişinde bulunan avakado fidanının çok iyi bir şekilde gelişiyor olmasıydı, yanında başka bitkilerde vardı.Avokadunun etrafı iyice odunlaşmış fesleğenlerle çevriliydi.Ağacın kök bölgesini kontrol ettiğimde bildiğiniz ıslaktı benim diğer avokado fidanlarımın ölmesine sebep olan sürekli nem.Ancak bu bitki çok sağlıklı mutlu bir şekilde hayatına devam ediyordu.Aklıma gelen şeyler ,bu bitkinin kök bölgesinin gölge olması bazı şeyleri değiştiriyor veya fesleğen kökleriyle avokado kökleri bir şekilde birbirini destekliyor veya da her ikisi.Bahsettiğim avokadonun sararmaması değil bitki bariz bir şekilde diğerlerine göre canlı.
Bundan sonra yapacağım şeylerden birisi ağaçların etrafına italyan fesleğenleri dikmek.Bunun yanında samanı malç olarak kullanıyorum oldukça hızlı çözünüyor organik madde seviyesini yükselterek benim korkulu rüyam yaz sıcaklıklarından önce bir katman halinde malç elde etmeye çalışıyorum.Bu benim topraktaki nem kaybını azaltarak su tutma miktarını arttırarak sorunlarımın bir kısmına çözüm olacağını düşünüyorum.

Yine bunu araştırırken ve Sn Meyvelitepe'nin bloğununda dolanırken johnson-su reaktörü kısmında
''Fakat, Quorum algılama her zaman olumsuz bir sonuç doğurmaz. Örneğin, topraklarımızda yeterli çoğunluğa ulaşabilen kimi mikroorganizmaların, kuraklık esnasında bitkilerin kuraklığa dayanıklılığını artıran genlerini harekete geçirebildiği biliniyor.'' burası ilgimi çekti.Böyle bir reaktör yapacağım gibi görünüyor Diğer faydalarıda çok ilgi çekici sıradan bir komposttan çok toprağı mikrobiyal olarak aşılayıp canlılığı arttırıcı bir şey.Bu kadar az miktarlarla kısa sürede çok iyi seviyeler yakalanmış inanılmaz gibi duruyor.
https://blog.meyvelitepe.org/2023/01...unun-yapilisi/

Düzenleyen devrann : 10-01-2025 saat 21:07 Neden: kaynak ekleme
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön