View Single Post
Eski 23-11-2024, 14:49   #19
devrann
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2017

Fotoğraflar bir kaç ay öncenin ancak yaptığım güncellemelerle ilgili yazmak için ekledim.Resimdeki gibi sarı kök problemi olan ağaçlara tarımsal jips uyguladım.Ağaçlar ikinci resimdeki formu vermeye çalıştım gövdeden ağacın gelişmişlik durumuna göre 6 dala kadar bırakıp siyah kalın iple yukadaki tellere bağladım.Tellerin yani aradaki dalların açısını 60 dereceye ayarladım bu sayede daha iyi ışık almış olduğu için meyve tutumu daha iyi olacak.Bu açıdan daha yüksek açılarda benim önceki denemelerimden haturlayacağınız üzere oldukça fazla filiz geliştirmeye başlıyor ve bu ağaç gelişimini olumsuz etkilemekte.Ben belli bir teknik uygulayarak bu 4 tane dalı teker teker geliştirdim.Amacım bu şekilde 4 adet dal gelişimi sağlamak ve bu dallar üzerinde sileptik dal denilen meyve tutum oranı daha verimli dallar elde etmekti.Bu 4 dalın her birinde dik konumda dikilmiş ağaçta olan daldan daha fazla sayıda ve %90'ı sileptik olan dallardan mevcut.En başta bu şekilde bir plan yapmadığım için trellis tipinde seranın bir ucundan diğer ucuna v şeklinde teller çekip bu dalları bu tellere tutturup devam etmek isterdim ancak pek mümkün değil gibi duruyor ve oldukça masraflı olacak.Bu yüzden bu şekilde devam edeceğim.
Bunun dışında sera yüzeyini kuru ot ve samanla malç yaptım,Bu benim aslında en başta yapmak istediğim birşeydi ve kökle ilgili sorunlarımı hafifletecek bir uygulamaydı geçte olsa bunu tamamladım ayrıca ağaç taç iz düşümüne fermente hayvan gübresi ve granül leonardit uyguladım ağaç başı 5 kg gübre ve 500 gr leonardit.
Havalar sonunda serinledi bu yüksek sıcaklıklar gerçekten ağaç üstünde çok büyük bir stres oluşturduğu belliydi çünkü avokado ağaçlarının kök ve dal gelişim döngüsü bu serin havalarda kök gelişimine geçmiş durumda ve çok iyi bir gelişim sağladı.Potasyum fosfit uygulaması avokado yetiştiriciliğinde ana uygulama aylık periyotlarda dökme olarak uyguluyorum.Malesef bu uygulama düzgün bir anaç olmadığı için zorunlu gibi birşey.Bacillus
amyloliquefaciens isminde bir bakteri içeren Seranade isminde bir ürün bulunmakta ancak phytoptora ruhsatı yok ancak yurt dışında kullanılıyor anladığım kadarıyla.Birde trichoderma türleri var bu türler malç uygulamasıyla birlikte bir denge oluşturup hastalığı baskılayabiliyor olduğunu okudum.t22 isminde bir ürün var bu türü içeren ancak daha kullanmadım.
Bu hastalık yani phytoptora cinnamoni suya ve neme bağımlı bir tür hatta bir tür su küfü.Bu yüzden çok iyi bir sulama planlaması yapılması gerekmekte.Ben bu yüzden fazla sıcaklıklardan dolayı bunu çok iyi yapamadım bu yaz.Resimdeki damlamalar ağaçtan şimdi daha geride özellikle bitki gövdesi ıslanmaması gerekmekte.
Böyle birşey mümkün olabilir mi sizce veya bu kadar fazla uygulama ne gibi bir fayda sağlayacak üstelik ağaç malzemeden.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön