merhaba
6 nolu mesajdaki avokadodaki uygulamanın güncellemesini paylaşıyorum.
Diğer ağaçların tamamına aynı işlemi uyguladım baskın dalın baskınlığını eğerek azalltım.Bu arada uyuyan gözlere çentik atarak ve hormon uygulayarak bu gözlerin uyanıp sürmesini sağlamaya çalıştım.Ancak daha altta bulunan lateral dallarda fırsattan istifade çok iyi bir şekilde sürdü hatta o kadar güçlendi ki bu seferde onlara müdahale etmek zorunda kaldım yoksa bizim uygulama yaptığımız gözler olduğu şekilde kalıp sürmeyecekti.Sürekli bir dal baskın olmaya çalışıyor dengeli bir şekilde büyümüyor avokado ancak lider dalın üzerinde yeteri kadar dal elde edince bu laterallerin uçlarını çiçek açma evresinden 1 ay kadar önce alacağım ki bu laterallerdeki gözlerde uyanmaya başlasın.Aslına bakarsanız yerçekimine doğru dalları eğip bükmek aşağı yukarı bu dalların ucunu kesmekle aynı işi yapıyor.
Bu arada avokado ph değişimlerine çok hızlı tepki verip sararıyor özellikle yüksek ph'a hemen tepki veriyorlar bunlar daha çok gelişmemiş zayıf köklü ağaçlar.Bu yüzden humik asit uygulamalarında bile verilen solüsyon yüksek phlı ise gübrelemeden sonra daha fazla temiz su uygulanmalı.Bu iki defa başıma geldi.