Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi almuud
Sn. Doku Kültürcü siz en son ne zaman tohum getirttiniz? İthalat izni olmadan getirtmek mümkün mü? Günümüzde hâlâ aktif şekilde (gerçek) orkide tohumu satan bildiğiniz bir yer var mı?
Değerli forum üyeleri, forumda gümrük memuru arkadaşımız **** gümrük memuru tanıdığı olan arkadaşımız var ise yardımcı olabilir mi? Acaba Türk gümrüğünün durumu ne? Tohum **** orkide için ne diyorlar? Gümrükten geçiriyorlar mı geçirmiyorlar mı?
|
Doktora tez çalışmam için Avustralya'dan Burleighpark Orchid Nursery'den 2000'li yılların başlarında steril mikro bitki boyutlarında orkide almıştım. Bunun için Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı ürün geliştirme Müdürlüğünden ithalat izni almıştım. Oldukça zahmetli bir süreçti. Orkide tohumu için durum farklı. Toz tohum sınıfında yer alıyorlar ve bir mektup zarfı içinde kapınıza teslim ediliyor. İzin almanıza gerek yok, ekmeden önce dezenfekte etmeniz gerekiyor.
https://www.speciesorchids.com/SeedList.html adresinden gerçek orkide tohumu alabiliyorsunuz. Sorunlardan biri, Avustralya Posta servisinin zarfı bir şekilde kaybetmesi. Bu kayıp olayı Covid19 ile başladı. Her sene posta sistemini denemek için bir paket herhangi bir orkide türünden sipariş veriyorum. Henüz elime geçen olmadı. Bu sorunu "takipli" posta hizmeti alarak aşabilirsiniz ama o da astarı yüzünden pahalı. Diğer sorun ise elinize geçen tohumların canlılığını kaybetmiş olması. Ya çok az çimleniyorlar ya da hiç çimlenme olmuyor.
Bunun dışında ABD'de faaliyet gösteren Orkide Tohum Bankası (OSP) projesi de kapandı. İnternette "Orkide Tohumu" diye satılan tohumların neredeyse tamamı dolandırma amaçlı satılıyor. Orkide tohumu 5-6 taneyle satılmaz, en az 500-1000 adet satılır (tohumlar ince çekilmiş kahve iriliğinde olurlar ve çimlendirmek için özel steril besin ortamına ekilmeleri gerekir). Tayland'da bulunan Kumpol Panyawechmanit Covid19 nedeniyle öldüğü için bu tohum satıcısından da tohum almak mümkün değil. Ailesi, bu işi devam ettirmedi. Instagram'da Türkiye'de orkide fidesi satan kişiler var. Şansınızı oradan deneyin... Size tavsiyem, orkideleri "Flask" olarak alın. Saksılı almanız durumunda virüsle enfekte bitki satabiliyorlar (kasıtlı değil). "Flask" çok daha kontrollü olan laboratuvar ortamından size gönderiliyor. Saksılı bitkiler ise insan temasının oldukça yoğun olduğu (bakım, gübreleme vs.vs.) sera ortamından gönderiliyor.