View Single Post
Eski 16-10-2007, 14:46   #316
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Çağlayan Bey, 500 ton yazmışsınız, ben 500 lt diye dikkatsizce bakmışım kusura bakmayın. Zeytin ağacının su isteği ilk yıllarda çok yüksektir. Çünkü fidan tutum ve gelişme aşamasındadır. Bu konuda detaylı cevap vermiştim size.

Daha sonraki yıllarda ise ihtiyacı olan suyu kendi de topraktan bulmaya başlar yani kritik dönem ilk 3-5 sene. Yetişkin zeytine senede 800 mm su vereceğinizi hesap edin. Eğer bir depo yapacaksanız sulama sistemi de kurun. Tabii bunu hesap ederken bitkinin ihtiyacından başka, topraktaki rezerv su, buharlaşma, terleme, bitkinin gelişimine devresine göre ihtiyacı da göz önüne alınır.

Ben hesaplarımda pratik olarak ZAE' nin şu verilerini değerlendiririm. Size de İzmir de olduğunuza göre, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'ne mutlaka uğramanızı salık veririm.

" 600-800 mm lik yağışa ihtiyaç vardır.
Zeytinin su gereksinimine en çok duyduğu zaman yaz aylarıdır. Yaz aylarında gereksinim duyduğu ve bu gereksinim iklim, çeşit, fizyolojik koşullar (toprak kliması) ve plantasyon durumuna (özelikle ağaç sıklığı ve budama )bağlı olarak değişiklik gösterdiği vurgulanmaktadır.
Zeytin yetiştirilen ülkelerde çeşitli araştırıcılar tarafından su tüketimi belirlemek amacıyla potansiyel evapotranspirasyon baz alınarak yapılan araştırmalar, zeytinde aktüel evapotranspirasyon potansiyel evapotranspirasyon %60-70�i civarında olduğunu ortaya koymuştur.
Zeytinin su gereksinimi; gelişmenin başlangıcı ve somak oluşumunda 186 mm, çiçeklenme aşamasında 50 mm, meyvelerin büyüme aşamasında 378 mm, meyvelerin olgunlaşma aşamasında ise 150 mm olmak üzere, toplam 764 mm olarak saptanmıştır."

Diğer sorularınızı cevaplandırmadım, çünkü bu yöntemlerin profesyonel yetiştiricilikte ne kadar başarıyla uygulanabileceğini kestirmek imkansız. Zeytin yüzlek köklü bir bitki, sizin tek noktadan vereceğiniz suyu nasıl düzgün alıp değerlendirecek, bu sefer kök yapısını o şekilde geliştirecek. İlk yılki sulamada bu belki uygulanır ama sonra sakınca görüyorum. Kök suyu bulduğu noktada kalacak. Bizler salma sulamada da, damla sulamada da suyu tek noktaya değil, taç iz düşümüne veririz. Bu şekilde düzgün ve sağlıklı bir kök yapısı da geliştirilir.

Hatipali74 ise 3 lt lik pet şişe ile yazı geçirtiyor ve sonraki yazlar için doldurmak mümkün olur mu diyor. Onun sorusu da size ilk verdiğim cevapta bitkinin su ihtiyacını ortaya koyunca belirlenmiş oluyor. Siz cevap alamadık demişsiniz. Olmayacak bir yöntemi değerlendirmem imkansız.

Sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön