View Single Post
Eski 24-07-2023, 12:04   #1480
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serdar1 Mesajı Göster
Bu sene Domates,biber,fasulye ve salatalıklarda sarı kantaron çiçeğini sapları ile beraber orta büyüklükte kazanlarda 10 dakika kaynatıp 20 dakika üstünü kapatıp iyice özünü salmasını bekleyip suyunu süzüp soğuduktan sonra kantaron lu suya 2 adet suda eriyen aspirin katıp pompa ile doğal yolla ilaçladım. Sonuç gerçekten mükemmel bu yıl sadece köyde dışarıda benim domates ,salatalık ve biberler hastalıksız şekilde kaldılar. Bunu şimdiye kadar 3 sefer tekrarladım. Seneye yapmak için ilk başlarda bitkilerde tekrar kullanmak için epey sarı kantaron topladım.
Sarı kantaron çiçeklerinin ikincil metabolit olan aktif maddesi hypericin. Yağda çözünen ve fototoksik (a) olan bu aktif maddenin, literatüre de girmiş, geleneksel tıpta bazı kullanımları var.

Aktif maddenin kaynatarak dahi olsa suda çözünebilir olduğuna dair pek kaynak yok. Ayrıca bitkilerde fungal hastalıkları önlemek veya tedavi etmek anlamında hiç bir kayda rastlamadım. Kaldı ki, bitkinin kendisinin maruz kaldığı bazı fungal hastalıklar da var.

Siz bu uygulamayı doğaçlama mı yapıyorsunuz? Baz aldığınız herhangi bir bilimsel çalışma var mı?
---------------
(a) hypericin içeren bir preperat cilde sürüldükten kısa bir süre sonra güneşe maruz kalınır ise, cildin güneşten çok kötü etkilenip yanmasına sebep olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön