Merhaba. Bu da benim yaptığım ilk elma sirkesi. Mart-nisan gibi yapmaya başlamıştım diye hatırlıyorum. Bugün şişeleyip buzdolabına kaldırdım.
Gerekli malzemeler:
- Kabuklu elma ya da sadece elma kabuğu
- Su
- Cam kavanoz
- İnce bir bez
- Bir parça ip ya da bir adet paket lastiği
- Tahta ya da plastik kaşık
Yapılışı:
- Elmaları ya da elma kabuklarını kavanoza koyun.
- Kavanozu, üzerinde birkaç parmak boşluk kalacak şekilde suyla doldurun.
- Kavanozun ağzını bezle kapatın. Bezin etrafına paket lastiği geçirin ya da ip bağlayın.
- Kavanozu direkt güneş ışığı almayan, oda sıcaklığında bir yere koyun.
- Karışımı her gün mutlaka karıştırın.
- Elmalar ya da elma kabukları dibe çökünce karışımı bezle süzün.
- Kavanozun ağzını yeniden bezle kapatın ve sirkeye dönüşecek sıvıyı kendi hâline bırakın.
- Sirke anası oluşup dibe çöktüğünde sirkeyi süzüp cam şişeye ya da kavanoza doldurun.
- Sirke anasını biraz sirkeyle saklayabilir ve yeniden sirke yapmak için kullanabilirsiniz.
Belki birinin işine yarar diye kendi tecrübemi de detaylıca aktarayım.
Kullandığım malzemeler:
- Plastik kaşık
- Elma kabuğu
- Cam kavanoz
- Plastik süzgeç
- Kavanoz kapağı
- İnce bez parçası
- Kaynayıp soğumuş çeşme suyu
Nasıl yaptım?
- Öncelikle elma kabuklarını bir kavanoza koydum.
- Kavanozun üzerinde bir iki parmak boşluk kalacak kadar su doldurdum.
- Kavanoz kapağını kavanozun ağzına kapattım. Kapağı kesinlikle sıkı kapatmadım. Sadece kavanozun üstüne koyup bıraktım.
- Su ve kabuk karışımını her gün mutlaka karıştırdım.
- Bir süre sonra karışım köpürmeye başladı.
- Daha sonra elma kabukları dibe çöktü.
- Elma kabukları dibe çökünce plastik süzgeçle karışımı süzdüm.
- Elde ettiğim sıvıyı birkaç gün sonra bezle süzdüm.
- Sirke kokusu gelene kadar sıvıyı karıştırmaya devam ettim.
- Bir süre sonra sirke kokusu gelmeye başladı.
- Daha sonra ise sirkenin üst kısmında çok ince bir sirke anası oluştu.
- Ben sirke anası oluştuktan sonra da karıştırmaya devam ettim ama aslında karıştırmamak gerekiyormuş.
- Karıştırmaya devam ettiğim için sirke anası parçalandı. Parçalanan sirke anasını cam kaba koydum, üzerine biraz sirke ekleyip buzdolabına kaldırdım.
- Sirke yeniden sirke anası oluşturdu. Hatta iki sirke anası oluşturmuş, biri dibe çökmüş. Karbonatın üstüne dökerek sirkenin asitliğini test ettim ve karbonatı yeterince köpürttüğünü görünce kapaklı bir cam şişeye doldurup buzdolabına kaldırdım.