View Single Post
Eski 16-10-2007, 10:53   #315
caglayankutlu
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 10
Yerlerinde su sıkıntısı olan arkadaşlar, yukarıda birkaç mesajla su olayını mine hanıma sormuştum. Mine hanım bu konuya cevap vermiş ama bir yeri yanlış anladığı için farklı cevap vermiş, bir de bir kaç yer eksik kalmış. Ben bu mesajla hem tekrar mine hanıma sormak istiyorum, hem de bu önemli konu olan su konusunu diğer arkadaşlar okurken yanlış veya eksik bilgi sahibi olmasınlar.

Mine hanım benim mesajımdaki sorum "Fakat kışın ve şiddetli bir yağmur yağdığı zaman dereye su geliyor. Dere kenarına, tarlanın içine 10metre*15metre*3metre derinliğinde bir depo yapsam. Bu toprağın altında kalacak. Su geldiğinde bu depoyu suyla doldursam. Yaklaşık 500 ton su ediyor. Acaba olurmu? Bu su kuraklık zamanlarında, benim 12 dönüme dikeceğim yaklaşık 400 zeytin için kaç ay yeter. Yani kuraklık zamanlarda bir ağaç litre su harcar. Yani yaz boyunca acaba yetermi." şeklinde idi. Yani yapacağım depo 500 Lt.değil 500 ton luk. Dolayısıyla bu depo 400 ağaca, değil 3 ay, 12 ay boyunca bile yetiyor.

Birde bu ağaçların ilerisini düşünelim. Yetişkin 15-20 yıllık ağaçların su ihtiyacı acaba ne kadar oluyor. Çünkü ben bu depoyu her ihtimali düşünerek yapmak istiyorum.

Ayrıca mesajımda, "Birde sulamayla ilgili şöyle bir şey aklımdan geçiyor. Ormanlara ağaç dikerlerken görmüştüm. Suyu tasarruflu kullanmak için. Yeni dikeceğim ağaçlar için kemisol kullanıp, ağacı dikerken, bir ucu ağacın kök kısmından biraz aşağıda, bir ucu toprak yüzeyinin üstünde bir PVC boru toprağa ağaçla birlek gömülecek, borunun toprak yüzeyindeki ucuna 5 litrelik bir pet şişe altı kesilmek sureti ile ters monte edilecek, sulama bu şişenin içine dökülecek olan suyla yapılacak. Hem yeryüzde güneşin aldığı su, hem de ağacın köküne kadar ulaştığı mesafedeki su kaybı önlenmiş olacak. " şeklinde sorum olmuştu.

Yine aynı şekilde hatipali74 arkadaşımız, "Çağlayan Kutlu arkadaşımızın anlattığına benzer bir uygulamayı şöyle duymuştum. Zeytini dikerken kökünün altına içi su dolu kapağı kapatıldıktan sonra bir kaç yerinden delinmiş 3 şişelik pet şişe ağzı yukarı dik bir şekilde yerleştiriliyor.Su toprağın ısısıyla buharlaştıkça zeytinin köklerine bir yaz yetiyormuş.Ama sonraki yazlar için arkadaşımızın anlattığı gibi dışardan şişeye su takviyesi yapılabilir mi?" şeklinde bir mesaj çekmiş.

Bu konuya cevap almadık.
Saygılar. Bu arada sizin ve tüm ağaçseverlerin geçmiş bayramınız kutlu olsun

caglayankutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön