View Single Post
Eski 27-01-2023, 09:17   #185
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Benim eskiden yaptığım hatayı halen başka arkadaşların da yaptığını görüyorum. Tohumların hepsini aynı anda erkenden çimlendirmeye çalışıyorlar.

Sıcak ortamda çimlenen tohumlar yeteri kadar ışık almayınca oldukça fazla uzayıp ölüyorlar. Tohumların tamamını da kullanınca artık asıl dikmemiz gerektiği zamanda elimizde tohum ve içimizde heves kalmıyor.

Bugün konuştuğum iki arkadaş da aynı şeyi söyledi. Komşum geçen yıl 22 martta dışarıda sera içine dikim yapmış. Toprak ısınmadan bitkilerin büyümediğini, beklediğini, bu arada bitkinin hastalandığını söyledi. Bu tarihte ektiği tohumların hepsinden ürün aldı. Rakım 1300 metrede. Ben bana gelen tohumların hepsini ekmeyip bir kısmını artık saklamaya başladım. İlk ektiğim tohumların başına bir şey gelirse yeni bir başlangıç yapabilmek için.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Konuyla ilgili bir iki linki de yazayım;

Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar

Sebze Tohumu Ekimi

Forumda rastladığınız diğer linkleri de ekleyebilirsiniz.


Tohumlar geldi. Sabırsızlıkla havaların ısınmasını bekleyecekken havalar mevsim normallerininin üzerinde gidiyor. Kar ve yağış yok. Ben henüz hiç bir tohum ekmedim. Umarım sizler de tohumların tamamını ekme yanlışlığına düşmemiszinizdir. Ben bu yıl bir kısım tohumları direk toprağa dikip oradan biraz geç de olsa olacak fideleri yetiştirmeyi düşünüyorum. Hatta bir kısım bozulan domatesleri farklı yerlere sonbaharda atarak üzerlerine biraz toprak ekledim. Kendi çıkan domateslerin geç de çıksa verimli ve benim fidelerden sonra daha hızlı büyüdüklerini keşfettim. İsterseniz siz de bir kısım tohumlarınızı bu şekilde değerlendirin. Bu durumda güneşin olmaması, ortamın sıcak olması nedeni ile fidelerin uzayıp ölmesinin önüne geçebiliyoruz. Tabi tüm tohuimları da ekmiyorum artık. Tohum miktarına bağlı olarak ikinci ve üçüncü defa ekecek tohum bulundurmaya çalışıyorum. Toprak ısınmadan fideler büyümüyorlar.

Şu linkte de zor çimlenen tohumların çimlenme engellerinin nasıl giderileceği anlatılmış.

https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/15_01_01_d663c.pdf


Düzenleyen Muda : 28-01-2023 saat 00:08
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön