View Single Post
Eski 15-10-2007, 22:17   #310
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi caglayankutlu Mesajı Göster
...Acaba olurmu? Bu su kuraklık zamanlarında, benim 12 dönüme dikeceğim yaklaşık 400 zeytin için kaç ay yeter. Yani kuraklık zamanlarda bir ağaç litre su harcar. Yani yaz boyunca acaba yetermi.

Birde sulamayla ilgili şöyle bir şey aklımdan geçiyor. Ormanlara ağaç dikerlerken görmüştüm. Suyu tasarruflu kullanmak için. Yeni dikeceğim ağaçlar için kemisol kullanıp, ağacı dikerken, bir ucu ağacın kök kısmından biraz aşağıda, bir ucu toprak yüzeyinin üstünde bir PVC boru toprağa ağaçla birlek gömülecek, borunun toprak yüzeyindeki ucuna 5 litrelik bir pet şişe altı kesilmek sureti ile ters monte edilecek, sulama bu şişenin içine dökülecek olan suyla yapılacak. Hem yeryüzde güneşin aldığı su, hem de ağacın köküne kadar ulaştığı mesafedeki su kaybı önlenmiş olacak.

Bu şekilde bir uygulama nasıl olur. Belkide vardır. Hiç görmediğim için soruyorum. Bir yerde okumuştum ama nerde hatırlamıyorum. Yeraltına 50-60 cm. derinliğe damlama sistemine benzer borular döşeniyor. Su bunlar sayesinde toprağın içine damlama sistemi gibi akıyor. Su bitkilerin direk olarak köküne yakın bir yere verildiği için ve güneş ışığı buralara ulaşamadığı için su tasarruf yapılmış oluyor ve direk köke yakın bir yere verildiği için ağaç suyu daha çabuk alıyor.

Çağlayan Kutlu, yeni bir zeytinlikte yazın ağaç başına 10 gündebir 10 lt su verildiğini varsaysak bir ağaca bir ayda 30 lt su vereceksiniz. 400 ağaca 12000 lt. su bir ayda verilir. Bunu en az 3 ay boyunca sürdüreceksiniz. 36000 lt su ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yani 500lt lik bir depo işinizi görmez.

Damla sulamada toprak altı sistemler mevcuttur, ancak arazi işlemede hatlarınızın yerlerini çok iyi bilmek ve buraları işlememek durumundasınız. Yoksa su kullanımında toprak üstü sistemlere göre %10-15 kadar avantaj sağlar.

Piyasada çeşitli markalarda su tutucular mevcuttur, dikimde kullanmanız avantaj getirir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön