View Single Post
Eski 12-08-2022, 14:29   #11
evandevan5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 487
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugo Mesajı Göster
Aşağıda belirtilen kaynakta yayımlanan 18.04.2007 tarihli makalenin ilginizi çekeceğini zannediyorum;

Yüzyıldan fazla bir süredir, birçok kereler sadece gövde fosilleri bulunabilen 385milyon yıllık ağaç, 2004 yılında bu defa üst yapısına ait 180 kg civarında bir fosilin de yine 8,5 metrelik bir gövdenin yakınında bulunması üzerine, Amerikalı paleobotanistler tarafından, yeniden şekillendirildi.

Ortalama 9 metre boyunda olduğu tesbit edilen bu ağaç türü, modernize edilmiş bir palmiye görüntüsü veriyor.

Wattieza diye adlandırılan ağacın, tohum yerine, algiler gibi sporlardan üreyen, ilkel eğreltiotu benzerleri sınıfına dahil bir gurubun üyesi olduğu ileri sürülüyor.

Fosilin ait olduğu dönem, dinazorlardan 140 milyon yıl önce olup, bu dönemde sadece sucul yaratıklar bulunmakta, amfibik, sürüngen ve uçan canlılar henüz belirmemiştir.

Wattieza tipi ağaçların ormanlaşması sonucu, atmosferden karbondioksit alımının artması neticesinde atmosfer sıcaklığının günümüz seviyelerine inmesi ve dolayısı ile karbonla toprağın harmanlanması sayesinde, yeryüzünde mikro yaşama uygun ortamın belirdiği ve daha küçük bitkiler ve böceklerin hayata geldiği belirtilmektedir.

Kaynak http://www.livescience.com/environme...irst_tree.html

Not: Fotoğraflar sırasıyle Frank Mannolini, Albert Gnidica ve W.Stein' a aittir.
peygamber doğumunda ekilip 1960 lı yıllarda kesilen yaklaşık 1200 yılı aşkın zaman sonra kesilen ağaç görmüştüm heybetliydi bayağı.

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön