View Single Post
Eski 11-05-2022, 14:09   #17
bnymnblr
Ağaç Dostu
 
bnymnblr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 299
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mister73 Mesajı Göster
Benim de geçen seneden kalma farklı saksılarda 2 veya 3 adet biber fidem vardı ve kapalı terasta geçirdikleri sezonda az da olsa ürün vermişlerdi. Kış gelince kısmen sabah güneşi alabildikleri bir odaya aldım; tüm yaprakları döküldü veya kalanları ben koparmış da olabilirim tam hatırlamıyorum.

Bu forumda okuduğuma göre kışı dinlenerek pasif geçirmeleri gerektiğini sanıyordum. Yazın tekrar kapalı terasa çıkardım ancak sadece bir fide yaprak ve yeni sürgün verdi ama hiç çiçek dahi açmadı. Sonra da kurudu. Bilseydim kışın da bakımlarını daha dikkatli yapar, aktif tutmaya çalışırdım.

Sizin fidenizin yaprakları da sonbaharda komple dökülmüş müydü? Yani bu başlıktaki fotoğraflar 09 Nisan'dan başlıyor ya, benim merak ettiğim Kasım-Şubat arasını nasıl geçirdi acaba?
Burada birkaç önemli parametre var.
Güneşlenme Süresi
Sıcaklık
Gübreleme

Kışlatma dediğimiz mevzuda biber uzun dönem sürgün veremiyor. Bahar gelince toprağının değişmesi lazım. Toprağı değişmediği **** gübrelenmediği zaman besin içeriği açısından zayıflıyor.
Kış dönemi boyunca fotosentez yapamayıp zayıf düşen bitki bir sezon boyunca besin içeriği zayıflamış toprakla canlılığını devam ettiremiyor.

Peki Kolay ve kalıcı çözüm ne?

Direk güneş ışığı göremese bile canlılığını koruyabilmesi için ortam sıcaklığı da önemli.
Ama esas mesele Bibere su verirken su ile beraber gübresini de vermek
Yani Besinli su vermek.

Eğer besinli su verirsek bitki büyürken topraktan çektiği besini tekrar toprağa ilave etmek en kestirme yöntem olarak gözüküyor.
Buna ilave olarak evlerin en verimli alanlarının birkaç saat güneş ışığı alan ama sıcaklığın 15 derecenin altına pek inmediği cam kenarlarıdir.
Odalarımız genellikle 20 derecenin altına inmediği ortamlar olduğu için biberler direkt güneş ışığı alamasalar bile kışı rahatlıkla geçirebiliyorlar.
Benim fidelerim bakımsızlık ve susuzluktan incecik bir dal parçası gibiydi.
Eğer cam ile perde arasında yeterli boşluğunuz varsa en güzel değerlendirilecek alanın burası olduğunu düşünüyorum.
Sıcaklık bu konuda önemli. Kışın Peteğin 30 cm kadar yukarısındaki Pencere altı mermerinde sıcaklıkları 25-26 derece aralığında ölçüyordum.

Aşağıdakl videoda dev boyutlara erişmiş ağaçlaşmış biberleri göreceksiniz.


Düzenleyen bnymnblr : 11-05-2022 saat 19:32
bnymnblr Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön