Hiç duymadım. Genelgeçer pazarın kullanımına sunmak için dönem dönem bu tip ıslah çalışmaları yapılıyor. Belli bir üretim istasyonunda üretilen bu çeşitler bazen farklı bölgelerde kabul görebiliyor. Örneğin biz Florida'da yaşarken Florida Üniversitesi, Tasti-Lee adında hibrit bir çeşit piyasaya sürmüştü. Raf süresi ve lezzeti çok iyiydi. Dönemsel müşteri tercihlerine göre o da yerini başka birşeye bırakacak muhtemelen.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dobipa
Sayın birnefestoprak
Bölgede yaşıyor olmanız sebebiyle soruyorum.
Farklı gübreleme yöntemleri ile beslenen domateslerde fusarium solgunluğu hastalığının ilerleyişi hakkında denemelerin yer aldığı bir makale inceledim.
Bu makalede " Stokesdale" isimli domates cinsi dikkatimi çekti. Denemelerde Süper fosfat uygulama ile bu tür %100 başarı ile ayakta kalıyordu. Gerçi bir sonraki yıl ancak %25 başarı sağlıyordu
Neyse kimdir bu Stokesdale nedir nerden buluruz tohumunu diye araştırırken neredeyse hiç sonuca ulaşamadım. Zira ülkemizde 1950 ve muhtemelen 1960 arası ekimi yapılan meşhur bir tür fakat sonradan adı sanı geçmiyor. Malum artık ticari ekimler için memlekette binbir çeşit tohum var.
Bu domatesin menşei ABD görünüyor.
Bu tür hakkında bilginiz varmı? O bölgede de ülkemizdeki gibi kayıp mı oldu? Yoksa bizim artık tercih etmediğimiz ama oralarda hala kullanılan değerli bir tür mü?
İlgili makale: https://dergipark.org.tr/tr/pub/bitk...sue/3544/48195
|