Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 19-04-2022, 09:43   #1510
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Bu yıl sezon açılışını bir hafta 10 gün daha erteledik. Geçen sene de ertelemiştik. Patlıcan tohumlarını (toplam 35 kök=15 topan+10 ar kök te halep ve Aydın karası) 12 nisan gibi suya koyup üç gün beklettim ve daha sonra havlu kağıt içerisine aldım. İlk çimlenen topan patlıcanları da dün plastik bardaklardaki cocopeat + perlit karışımına aktardım. Biberleri önceki gün suya koydum, bu akşam kağıt arasına alırım. 200 köke yakın dikmeyi düşünüyorum; çarliston-kapya-tatlı sivri-dolmalık-buena mulata-emcelli-büyük jalapeno-birini unuttum... Turşu yap-kurut-direk buzluğa koy derken domatesten sonra en çok tüketilen sebze. Bu yıl olası zirai yokluk ve daha da artması muhtemel enflasyon sebebiyle üretimi arttırmak lazım. Biberleri bardaklara da toprağa da çifterli ekip dikiyordum. Bu yıl 20 şer cm. arayla tekerli ekesim var. 120 kök te domates olacak, haftaya sadece bir gün suya atarım onları da. (Bulgar + Hafize Baliç + blue beauty + maniA + pembe çeri nin yanına bu yıl ilke kez pembe bulgar + berkeley + kırım da denenecek)

Dahliya - yıldız çiçeği soğanlarını geçen sene 23 nisanda ekmişiz, bu yıl ise 9 ve 16 nisanda ekimleri tamamladık. Kaybettiğim tohumlarını da buldum 50 kadar ve dün akşam onları da viyollere ektim.

Ekinezya ektim patlıcanla birlikte yine viyollere 30 kadar, geçen sene güzelim fideleri bugün yarın dikeyim derken yabana götürmüştüm. Bahçede halen altı kök var, herkes pek sevdi ekinezyayı, eş-dost-arılar-yoldan geçenler vs. herkesi tohumlandırdık. Niyeti olan varsa hanım BİM de satıldığını görmüş.

Toprağa azot takviyesi için sezon sonunda bahçenin yarısına bakla ekebilmiştim, aşırı soğuklar ile çıkanlar zarar görmüştü, son bir kaç haftada tekrar toparladılar.

Son bir şey; solucan gübresi yerine (geçen seneden biraz var, onları tohum fidede kullanayım) bu yıl dikim yaparken kök diplerine vermek üzere katı atık işleme tesisinin biyogaz elde ettikten sonra ortaya çıkan atıklarını kullanmayı düşünüyorum. Az miktar temin ettim bakalım nasıl olacak. Ektiğimiz dahliya köklerine de birer avuç attım. Sezon hazırlıkları bu kadar, tüm forumdaşlara sorunsuz, bol ürünlü, sağlıklı en önemlisi mutlu sezonlar dilerim...

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön